Politički i vojni vrh na Plesu obišao izraelske zrakoplove koji će na obljetnicu Oluje preletjeti Knin

Politički i vojni vrh na Plesu obišao izraelske zrakoplove koji će na obljetnicu Oluje preletjeti Knin

Slijetanje borbenih zrakoplova F16 Barak u Hrvatsku, koji će na Dan pobjede preletjeti Knin, potvrda su vojnog partnerstva s Izraelom i ispravnosti strateške odluke o nabavi njihovih borbenih zrakoplova, istaknuto je na svečanosti u vojarni na Plesu gdje je hrvatski politički i vojni vrh dočekao predstavnike izraelskih zračnih snaga.

Premijer Andrej Plenković poručio je da dolazak izraelskih zrakoplova, koji će sudjelovati u zračnom mimohodu iznad Kninske tvrđave povodom obilježavanja 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, potvrda ispravnosti strateške odluke o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

“Mi smo se odlučili za F-16 Barak i mislim da smo napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba, ali i za jačanje nas kao države koja se nije odrekla ratnog zrakoplovstva nego je odabrala put snažne saveznice u NATO-u, da bude uvažena kada je riječ o obrambenoj, sigurnosnoj i vojnoj suradnji“, kazao je Plenković. Dodao je da Hrvatska to potvrđuje sudjelovanjem u brojnim međunarodnim misijama.

Ministar obrane Damir Krstičević ustvrdio je da će se, zahvaljujući odluci o nabavi novih borbenih zrakoplova, ostvariti san poginulog junaka Rudolfa Perišina i svih poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete na borbenom avionu F-16.

“To postaje stvarnost današnjim generacijama vojnih pilota”, rekao je Krstičević dodavši, da će nabava aviona F-16 biti i veliki tehnološki iskorak te da će znatno ojačati hrvatske obrambene sposobnosti. Otkrio je i da će se, kada 2020. dođu u Hrvatsku, izraelski zrakoplovi nositi imena Bljesak i Oluja.

Povijesni dolazak aviona F-16 Barak u Hrvatsku


Izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman istaknula je da je ovo tek početak puta suradnje i partnerstva Izraela i Hrvatske te kako vjeruje da će suradnja biti na obostranu korist i zadovoljstvo.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov objasnio je kako je Hrvatska zadržala sposobnost ratnog zrakoplovstva čime je osiguran nadzor hrvatskog zračnog prostora. “Vjerujem da su naši časnici i dočasnici, vojnici i namještenici u HRZ-u spremni na promjene i da će sa zadovoljstvom prihvatiti F-16 Barak. Ovo je veliki korak u modernizaciji Hrvatske vojske”, zaključio je Šundov.

I izraelski vojni izaslanik u Hrvatskoj, brigadir Harel Taggar poručio je da je ovo tek početak te da se veseli daljnjim izazovima i suradnji.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 HRZ-a nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze na Plesu.

Autor/Hina/Foto/MORH/T.Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI