MORH: Zračne snage natapaju požarište kod Omiša

MORH: Zračne snage natapaju požarište kod Omiša

Kanader i Airtractor iz sastava Oružanih snaga RH od nedjelje ujutro su na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje natapaju područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.

Također, u tijeku je smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači u Divulje, a 52 pripadnika iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Tijekom subote na tom je požarištu bilo angažirano sedam protupožarnih aviona: pet kanadera i dva Airtractora, a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Zračne snage na požarištu su ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na kanaderu bojnik Darko Kučej zadnji je od zračnih snaga u subotu navečer napustio požarište.

“Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća”, rekao je bojnik Kučej. (Hina)

Foto/MORH/M.Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI