Znanstveno-stručni skup Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata

Znanstveno-stručni skup Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata

Sudionici znanstveno-stručnog skupa “Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata”, održanog u petak 19. siječnja 2018. godine u zagrebačkom Muzeju Mimara, složili su se kako je jedini mogući način da se Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zajedničkom nominacijom Hrvatske i Crne Gore, s obzirom na njezinu neraskidivu povijesnu vezu s katoličkom crkvom i hrvatskim narodom.

Skup su organizirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine “Bokeljska mornarica 809” iz Zagreba Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, a otvorila ga je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetivši kako je Ministarstvo kulture prepoznalo vrijednost ovoga nematerijalnoga dobra, uvrstivši Tripundanske svečanosti i kolo svetog Tripuna na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i u Registar kulturnih dobara, ministrica kulture istaknula je kako su za očuvanje ovoga kulturnog dobra zaslužni svi odredi Hrvatskih bratovština „Bokeljska mornarica 809“ Zagreb, Rijeka, Pula, Split i Dubrovnik.

“Hrvatska već ima iskustva s upisima multinacionalnih nominacija mediteranske prehrane i bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe, a posebno sam ponosna na nedavno dovršene zajedničke nominacije stećaka i venecijanskih utvrda koje su Hrvatska i Crna Gora zajednički upisale na UNESCO-ov Popis. Republici Hrvatskoj od iznimne je važnosti da se rad bratovština „Bokeljska mornarica 809“ podrži i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori kako bi one nastavile uspješno djelovati na očuvanju svoga jezika, kulture i nacionalnoga identiteta“, istaknula je ministrica, dodavši kako upravo hrvatska manjina u Crnoj Gori na najbolji način doprinosi suradnji dviju prijateljskih država.

“Naša suradnja većinskog naroda s nacionalnim manjinama stvara novi prostor tolerancije, međureligijskog dijaloga i doprinosi dobrim odnosima Hrvatske s državama iz kojih manjine dolaze. Na isti način, partnerski s našim susjedima i prijateljskim državama, želimo stvarati okruženje da hrvatska manjina u njima ima isti takav status i prava, uživa istu takvu zaštitu, bude prepoznata kao ona koja doprinosi, ne samo onim što je stvoreno u povijesti, nego i što pripadnici hrvatskog naroda rade i danas”, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić govorio je o povezanosti Bokeljske mornarice s hrvatskim naslijeđem i katoličkom crkvom, napomenuvši kako sv. Tripun na svom srcu nosi grad Kotor, čiji je zaštitnik, a iznad njega su napisane riječi ‘Fides et honor’. Da sveti Tripun nije imao vjeru i ponos, Bokeljska mornarica koja traje duže od 1200 godina ne bi doživjela današnje dane, on bi mogao biti primjer mladima i drugima, ali malo tko zna za taj biser mučenika, koji po cijenu života kao osamnaestogodišnjak nije htio odustati od svoje vjere, rekao je mons. Janjić.

Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine “Bokeljska mornarica 809” Zagreb, rekao je u ime svih bratovština, kako je bogata baština Bokeljske mornarice s nacionalnog spektra potpuno anonimna, a zadaća skupa, koji će, među ostalim, obuhvatiti povijesni pregled Bokeljske mornarice kao paradigme hrvatske nematerijalne baštine od njezina osnutka 809. godine do danas, je dati odgovore na pitanja od nacionalnog značaja.

Po riječima Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Bokeljska mornarica temelj je tradicionalne kulture koji potvrđuje hrvatsku opstojnost u Crnoj Gori, a očekuje i da će Crna Gora bit ponosna na sav doprinos hrvatskog naroda.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić izrazio je uvjerenje u uspjeh zajedničke kandidature, podsjetivši na bogatu kulturnu baštinu Hrvata u Boki Kotorskoj. “Na rubu zapadnog kršćanstva, gdje se susreću katoličanstvo i pravoslavlje, dio hrvatskog korpusa odvojen od domovine, uspio se ne samo održati, već i stvoriti kulturna dobra u nesrazmjeru sa svojim brojem, što je rijedak primjer i na svjetskoj razini”, istaknuo je.

Na skupu je nastupio dječak, mali admiral iz Pule, Domagoj Pasković, koji je recitirao pjesmu Andriju Kačića Miošića o Boki, a u Muzeju Mimara je postavljena i izložba fotografija “Besjede o Boki” Dražena Zetića.

Autor/H/MK/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI