Izraelski profesor, vojni znanstvenik Isaac Ben-Izrael: Statistika pokazuje da koronavirus gotovo nestaje nakon 70 dana, neovisno o karanteni; “Politika izolacije je masovna histerija”

Izraelski profesor, vojni znanstvenik Isaac Ben-Izrael: Statistika pokazuje da koronavirus gotovo nestaje nakon 70 dana, neovisno o karanteni; “Politika izolacije je masovna histerija”

Ugledni izraelski profesor, vojni znanstvenik, matematičar, general te bivši savjetnik za kibernetiku izraelskog premijera, Professor Isaac Ben-Izrael, voditelj sigurnosnih studija na Sveučilištu u Tel Avivu i predsjednik Nacionalnog vijeća za istraživanje i razvoj, rekao je u ponedjeljak navečer za izraelski kanal 12 da provodi istraživanje s kolegom profesorom, analizirajući uspon i pad novih slučajeva koronavirusa u zemljama širom svijeta, te da se više puta pokazalo da “postoji postavljeni obrazac” i da “brojke govore same za sebe”, piše The Times of Israel/a>.

Iako je rekao da podupire socijalno distanciranje, široko zatvaranje ekonomija širom svijeta predstavlja vidljivu grešku u svjetlu te statistike. U izraelskom slučaju, napomenuo je, dnevno oko 140 ljudi umre normalno. Zatvaranje većeg dijela gospodarstva zbog virusa koji ubija jedan ili dva čovjeka dnevno je radikalna greška koja nepotrebno košta Izrael 20% njegovog BDP-a, kazao je.

Profesor Gabi Barbash, ravnatelj bolnice i bivši generalni direktor Ministarstva zdravstva, inzistirao je u oštrom TV sučeljavanju da je Ben-Izrael pogriješio i da bi broj smrtnih slučajeva bio mnogo veći da Izrael i druge zemlje nisu poduzele korake koje su poduzele.

Ali Ben-Izrael je rekao kako su brojke – posebno iz zemalja kao što su Singapur, Tajvan i Švedska, koje nisu poduzele tako radikalne mjere da zatvore svoje gospodarstvo – dokazale njegove tvrdnje. Objavio je i članak o tome s grafikonima koji prikazuju putanje.

Kad je Barbash naveo New York kao očigledan dokaz da je Ben-Izrael pogriješio, Ben-Israel je primijetio da su najnovije naznake iz New Yorka točno u skladu s njegovom statistikom koja pokazuje da slučajevi dođu do vrhunca i počinju padati nakon otprilike 40 dana.

Upitan da objasni taj fenomen, Ben-Izrael, koji je i šef izraelske svemirske agencije, kasnije je rekao: “Nemam objašnjenja. Postoje različita nagađanja. Možda je to povezano s klimom ili virus ima vijek trajanja.”

“Politika izolacije je masovna histerija”

Rekao je da je politika izolacije bila masovna histerija. “Jednostavna socijalna distanca bila bi dovoljna”, rekao je.

Upitan da objasni zašto je virus uzrokovao tako visoku smrtnost u zemljama poput Italije, rekao je da je talijanska zdravstvena služba već preplavljena. “Sustav se srušio 2017. zbog gripe”, rekao je.

Barbash je, govoreći nakon što je Ben-Izrael napustio studio, inzistirao na tome da ćemo “sljedeće godine živjeti s koronavirusom”.

Dodao je: “Snažno pozivam da ne dopustimo matematičarima – koji o biologiji ništa ne znaju – da određuju kada da prekinemo mjere”.

Izvor/ Narod.hr /Foto: World Israel News

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI