Kineski znanstvenici izolirali dva soja koronavirusa

Kineski znanstvenici izolirali dva soja koronavirusa

Znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzročiti infekciju.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Pekingu i šangajskog Instituta Pasteur koji djeluje pri kineskoj Akademiji znanosti, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka te ističu da će morati provesti dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio, piše Hina.

Preliminarno istraživanje upućuje na to da je agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu, čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa.

Kazali su i da je prevalencija agresivnijeg soja virusa počela padati početkom siječnja.

“Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi provedbe novih sveobuhvatnih studija u sklopu kojih će se kombinirati genomski i epidemiološki podaci uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim koronavirusom 2019. (COVID-19)”, kazali su kineski znanstvenici.

Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnome časopisu Kineske akademije znanosti, National Science Review.

U Pekingu je u srijedu objavljeno da s ukineski stručnjaci utvrdili da je prosječno vrijeme inkubacije za novi koronavirus pet do sedam, a najviše 14 dana.

To je objavio je voditelj ogranka za intenzivnu njegu Kineskog liječničkog zbora Du Bin na konferenciji za novinare.

Ranije se smatralo da je prosječna inkubacija 2-14 dana, a da može potrajati i do 27 dana.

Foto: Pixabay

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI