ZNAKOVITA PORUKA! PLENKOVIĆ O VANĐELIĆU: Puno smo toga prešutili koji su bili sadržaji naših razgovora prije lokalnih izbora…“Izbjegavam ga komentirati već dugo”

ZNAKOVITA PORUKA! PLENKOVIĆ O VANĐELIĆU: Puno smo toga prešutili koji su bili sadržaji naših razgovora prije lokalnih izbora…“Izbjegavam ga komentirati već dugo”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je komentirajući optužbe Damira Vanđelića da su sve Vlade do sada donosile odluke koje nisu bile u najboljem interesu Ine rekao, je li etički ispravno da netko tko je godinama sjedio u NO-u Ine i primao 25 tisuća kuna, kada više nije tamo upozorava na nepravilnosti te mu odaslao vrlo znakovitu poruku rekavši, da su “prešutili sadržaj njihovih razgovora prije lokalnih izbora”.

“Izbjegavam ga komentirati već dugo”, kaže Plenković na pitanje o Damiru Vanđeliću.

Dodaje da je Vanđelić “za članstvo u NO-u” Ine mjesečno dobivao više nego što je premijerska plaća i usuglašavao se sa svim odlukama.

“To je potpuno deplasirano”, kaže premijer pitajući se je li etički ispravno da netko tko godinama sjedi u NO- u prima 25 tisuća kuna, sada kad više nije u NO-u, upozorava na nepravilnosti.

“Mi se moramo zapitati gdje je busola”, kaže premijer poručujući “neka se on sjeti tko ga je tako stavio, koliko je tamo bio i koliko je novca zaradio”.

“Puno smo toga prešutili koji su bili sadržaji naših razgovora prije lokalnih izbora… Da smo htjeli podržati Bandića, ne bismo s njim uopće razgovarali, s ovim je sve rečeno”, zaključuje premijer Plenković.

Ministar gospodarstva Tomislav Čorić danas je komentirao jučerašnji istupu Damira Vanđelića u Točki na tjedan N1 televizije te rekao da mu se iz Vanđelićevih istupa čini da propituje postupke i reakcije i procese u RH i na taj način se polako politički angažira, iako je cijelo vrijeme politički neaktivan, te da pozdravlja njegov politički moment i njegove komentare stavlja u kontekst njegovog političkog angažmana.

Nekadašnji ministar gospodarstva i generalni direktor INA-e, Davor Štern, jučer je u Dnenviku N1 televizije komentirao izjave Vanđelića te je naveo da su prethodne “vlade donosile odluke koje nisu bile u najboljem interesu Ine.”

“Bar u ono vrijeme dok je bio predsjednik Nadzornog odbora, u svakom slučaju. Ja sam taj koji ga je doveo u NO Ine 2011. godine, on to dobro zna i ono što je danas izgvoorio, ne kažem da je Vlada bez greške, ali kao predsjednik NO Ine koji je postavljen od strane tih istih vlada da bude u NO, imao je obvezu da se suprostavi nekim stvarima koje su se događale, a za koje danas proziva Vladu”, rekao je Štern.

Štern je istaknuo da je funkcija u NO vrlo obvezujuća i navodi da je to velika čast i obveza. Štern navodi i da je potrebna poslovna diplomacija s mađarskom stranom.

“Cijelo to pitanje kako je MOL dobio kontrolu je kontroverzno. Međutim, ne vjerujem da bi ijedna arbitraža ušla u takvu procjenu tih postupaka, pogotovo kad jedan Vrhovni sud RH poništio presudu čovjeku radi koga se sad kaže da bi trebalo ići na arbitražu, apelirati da poništi pravorijek i da se ponovno arbitrira. Nisam pravni stručnjak, ali po mom dubokom uvjerenju, u arbitraži nećemo ništa dobiti, oni neće promijeniti svoj stav, a mi moramo naći načina da se otvori dijalog s mađarskom stranom i konačno prijateljski, poslovno i čisto vidjeti kako dalje”, zaključio je Štern za N1.

Podsjetimo, Vanđelić je kao insajder 5 godina proveo na čelu NO-a Ine te optužio Vladu premijera Plenkovića, ali i onu Zorana Milanovića za pogodovanje MOL-u nauštrb interesa Republike Hrvatske, prenosi N1.

Vanđelić progovorio o Ini: Naveo tri ključna dokaza da je Vlada pogodovala MOL-u

Štern: Vanđelić je imao obvezu suprostaviti se stvarima za koje proziva Vladu


Izvor/ N1/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI