Hrvatska braniteljica, doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović napustila HDZ i pridružila se Domovinskom pokretu Miroslava Škore

Hrvatska braniteljica, doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović napustila HDZ i pridružila se Domovinskom pokretu Miroslava Škore

Hrvatska braniteljica, doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

”Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini, koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom”, poručila je Zmijanović.

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim…

Objavljuje Domovinski pokretPetak, 29. svibnja 2020.

Zmijanović je bila kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Nakon što nije izabrana, a zadovoljava uvjete i nezaposlena je braniteljica, zatražila je upravni nadzor. Njezina je žalba prihvaćena i natječaj je poništen, ali je resorni ministar Tomislav Ćorić ponovo imenovao Nellu Slavicu, koja je bila članica i HNS-a i HDZ-a. Napuštajući HDZ, napisala je da vodstvo stranke ne zaslužuje njezino povjerenje. Najavila je i da nastavlja pravnu bitku oko izbora ravnateljice NP-a Krka.

Hrvatska ste braniteljica. Možete li ukratko čitateljima predstaviti svoj ratni put?

Dr. Ljiljana Zmijanović: Prije nego sam se priključila obrani, zajedno sa svojim bratom bila sam volonter Caritasa, kojeg je vodio blagopočivajući don Slavko Mikelin. Prva naša akcija bila je kada smo, početkom Domovinskog rata, dostavljali pomoć braniteljima na otoku Žirju. Žirje je već bilo prešlo u hrvatske ruke te se na njemu nalazila hrvatska policija, ali je kanal bio okupiran – u njemu su se još uvijek nalazile topovnjače JNA. Naš brod pod bijelom zastavom bio je prvi brod koji je uplovio u Žirje i donio pomoć- vojnu opremu, uniforme itd.

Uključila sam se u obranu domovine koncem 1991., a kako sam studirala u Opatiji, bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnik interventnog voda HOS-a. U proljeće 1992. prešla sam na šibensko ratište i postala brigadni izvidnik 113. Brigade. Ukupno sam provela 482 dana u borbenom sektoru i sudjelovala u borbenim akcijama, od kojih su neke bile duboko u dubini neprijateljskog teritorija.

Uz to, htjela bi dometnuti da sam završila obuku za pilota i obuku za ronioca dvije zvjezdice o CMAS-u prije rata, a po završetku sam nastavila studij, diplomirala, magistrirala te doktorirala na Poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju ‘Poslovna ekonomija’.

Ovo pojačanje Domovinskom pokretu sigurno je težak udarac HDZ-u jer kako drugačije opisati da je HDZ izgubio ovakvu uglednu Hrvatsku znanstvenicu i hrvatsku braniteljicu koja ima vrlo zanimljiv ratni put u obrani naše domovine.

Foto: Ljiljana Zmijanović privatna arhiva

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI