Zmajlović u Vrbovcu: Bez brzog interneta nema niti novih Rimaca u Zagrebačkoj županiji

Zmajlović u Vrbovcu: Bez brzog interneta nema niti novih Rimaca u Zagrebačkoj županiji

„Brzi internet nije luksuz, brzi internet je uvjet da gospodarstvo Zagrebačke županije prestane odumirati.“ Ovom rečenicom Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, započeo je danas konferenciju za medije u Vrbovcu, na temu standarda brzog interneta u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

„Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj se prema posljednjim podacima smanjuje broj internetskih priključaka! Hrvatska je općenito pri dnu ljestvice digitalnog razvoja u Europskoj uniji, a podatak da Zagrebačka županija ima manje korisnika interneta od drugih županija, je zabrinjavajući te traži hitnu intervenciju!“, ističe Zmajlović.

Aktualni župan 2015. godine obećao je završetak projekta ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta do 2018. godine., kroz sredstva Europske unije. Do danas, 6 godina kasnije, samo su područja nekoliko gradova i općina Zagrebačke županije ostvarile mogućnost sufinanciranja i postavljanja potrebne infrastrukture.

Nažalost, jedino su gradovi i općine, u koje bi operateri i inače ulagali zbog njihovog konkurentnijeg položaja, dobili pristup brzom internetu. No, tu se radi o projektima kojima su nositelji gradovi, a Županija više nema aktivnu ulogu. Županija je na početku ušla u ovaj projekt s obećanjima, no kasnije je cijela priča pala na teret gradova i općina.

Takvim nemarom i prepuštanjem određenih dijelova Županije slučaju, dolazi do neravnomjernog razvoja, što je apsolutno neprihvatljivo. Ako situaciju u županiji stavimo u širi kontekst, onda možemo zaključiti da se ovim tempom neće ostvariti cilj koji ima Republika Hrvatska – a to je, da do 2025. godine osigura 100-postotnu pokrivenost stanovništva brzim internetom.

„Ulaganja u brzi internet događaju se u samo nekim dijelovima Zagrebačke županije, a takvim se internetom služi samo 1/3 stanovništva! Kao budući župan neću dopustiti da se nastavi ovakav neravnomjeran razvoj gradova i općina. Jednake mogućnosti moraju imati svi stanovnici, a Županija je ta koja mora voditi računa o pravednosti. Modeli za realizaciju takvih projekata postoje, treba postati proaktivan, a ne čekati!“, objašnjava Zmajlović.

Zagrebačka županija nema sjajne gospodarske pokazatelje. Od 2011. do 2017. godine iz Županije je iselilo 3 puta više stanovnika od nacionalnog prosjeka. Broj studenata na 1,000 stanovnika manji je od nacionalnog prosjeka, ali i od prosjeka kontinentalne Hrvatske. BDP po stanovniku je čak 22 posto manji od nacionalnog prosjeka. Uvozi se znatno više nego što se izvozi, a čak 1/3 radno sposobnog stanovništva nema nikakvo zanimanje.

„Hvalimo se kako je na području Zagrebačke županije sjedište jednog od najznačajnijih svjetskih poduzetnika – Mate Rimca. No bez daljnjeg ulaganja u pristup internetu, ne možemo očekivati gospodarski rast i razvoj. Internet je danas temelj rada i komunikacije u što smo se uvjerili u vrijeme pandemije i potresa. Zagrebačka županija mora imati na umu svoj specifični geografski položaj i prema tome koristiti model kojim će osigurati brzi internet za područja svih svojih općina i gradova.“, naglasio je Zmajlović.

Foto: PRESS SDP Zagrebačke županije

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI