“ZLOUPORABA POLOŽAJA U FEDERALNOJ VLADI” Ministri HDZ-a i SBB-a preglasali SDA, premijer Novalić prekinuo sjednicu!

“ZLOUPORABA POLOŽAJA U FEDERALNOJ VLADI” Ministri HDZ-a i SBB-a preglasali SDA, premijer Novalić prekinuo sjednicu!

Ministri SBB-a i HDZ-a nastaljaju ustaljenu praksu preglasavanja ministara iz SDA, zloupotrebljavajući činjenicu da imaju natpolovičnu većinu (9 ministara) u Vladi Federacije BiH.

Zahvaljujući neformalnom ali čvrstom savezu Radončićevog SBB-a i Čovićevog HDZ–a, u nekoliko navrata kod glasanja o bitnim pitanjima, ministri iz SDA ostajali su u manjini, pa su bili prisiljeni prekinuti sjednicu kako bi spriječili majorizaciju.

To se desilo i danas, na sjednici Federalne vlade kod razmatranja Prijedloga uredbe o dopuni Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasnije kogeneracije i određivanju naknade za podsticanje, čiji je predlagač federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

No, kako se resorni ministar Džindić nije pojavio na sjednici, ministri iz SDA su zatražili da se s dnevnog reda skine tačka koja određuje podjelu podsticajnih sredstava u iznosu od 18 miliona KM, odnosno da se o ovom prijedlogu ministri izjašnjavaju na sjednici na kojoj će biti prisutan i ovlašteni predlagač, to jest ministar Nermin Džindić. No, kako su ministrri SBB-a i HDZ-a insistrali na nastvaku sjednice, premijer Novalić je preknuo sjednicu.

Naime, operator za obnovljive izvore energije, na čijem je čelu SBB-ov direktor Boriša Misirača, ponovo nije dostavio izvještaj, kojeg je dužan dostavljati Vladi FBiH. Izvještaj nije dostavljen ni za 2016, ni za 2017. godinu.

Činjenicu da Operator nije dostavljao izvještaje za prethodne godine su dužni bili ispraviti Vlada FBiH i FERK. Međutim, to nije urađeno. Dokumentaciju o radu ove institucije nisu na uvid mogli dobiti ni federalni revizori pa je iz Ureda za reviziju institucija FBiH 17. decembra 2018. godine premijeru FBiH dostavljen dopis kojim ga informiraju da je usvojen Zaključak o prekidu finansijske revizije Operatora.

Direktor Operatora Boriša Misirača sin je potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Jadranke Lokmić-Misirača, a na ovu je poziciju imenovan na prijedlog SBB-a.

Izvor/ https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/106275/skandal_u_federalnoj_vladi_ministri_hdz_a_i_sbb_a_preglasali_sda_premijer_novalic_prekinuo_sjednicu.html#.XGxk0ZLZJho.twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI