Sudac: Bandiću nije dokazana zlouporaba i trgovanje utjecajem zbog ostvarenja osobnih političkih interesa

Sudac: Bandiću nije dokazana zlouporaba i trgovanje utjecajem zbog ostvarenja osobnih političkih interesa

Obrazlažući oslobađajuću presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi štandovi sudac Županijskog suda Zdravko Majerović kazao je kako tijekom suđenja nisu dokazane Uskokove optužbe da je Bandić trgovao utjecajem i iskoristio položaj te udruzi U ime obitelji pribavio imovinsku korist od preko 300.000 kuna kako bi ostvario svoj osobni politički interes.

Sud je zaključio da je Bandić, prihvaćajući zahtjev za pokroviteljstvom nad inicijativom koja je prikupljala potpise za referendum za izmjene izbornog zakonodavstva, postupio u skladu s ovlastima. Istovremeno zaključak kojim je prihvatio pokroviteljstvo, a koji nije isključivao i financijsku pomoć, unutar gradskih stručnih tijela “proveden je u skladu s internim propisima, javno i transparentno”.

“Nedvojbeno je da je ova akcija građanske inicijative U ime obitelji politička manifestacija nad kojom, dakle, gradonačelnik može prihvatiti pokroviteljstvo”, kazao je Majerović.

Dodao je da je gradonačelnik na zahtjev udruge Željke Markić prihvatio prijedlog za pokroviteljstvom kao i u mnogo ranijih slučajeva, a iz zahtjeva je bilo jasno da to podrazumijeva i financijsku potporu u vidu tiskanja letaka i plakata, emitiranja medijskih spotova te ustupanje štandova na kojima su se potpisi prikupljali.

“Kada prihvaća pokroviteljstvo nad manifestacijom Bandić ne zna koliki će biti troškovi jer nisu bili navedeni u zahtjevu. To je kazao i u svojoj obrani, kao i da će o tome odlučiti nakon što poslovi budu obavljeni. To je mogao učiniti samo nakon što inicijativa U ime obitelji dostavi račune”, kazao je sudac.

“Dakle, pogrešna je tvrdnja državnog odvjetništva da to pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu jer drugačije proizlazi iz ovlasti koje gradonačelnik ovog grada ima na temelju odluke o javnim priznanjima.

Što se tiče tvrdnje državnog odvjetništva da je Bandić odlučivao o izgledu propagandnih materijala, letaka i plakata, odnosno da je određivao na kojem mjestu će biti postavljen natpis Grad Zagreb i grb grada te da je inzistirao da se takvi materijali distribuiraju po cijeloj Hrvatskoj, valja reći da je to logično i legitimno jer je odlučio dati financijsku i drugu potporu toj akciji i normalno je da želi da se to vidi na tim plakatima i lecima koji se distribuiraju po cijeloj državi. Konačno, zašto se ne bi svuda po državi vidjelo da gradonačelnik u svojim ovlastima, sredstvima iz proračuna Grada Zagreba podržava ovu legitimnu političku manifestaciju”, zaključio je Majerović.

Kako nije dokazano da je Bandić zlouporabio položaj i drugima pribavio imovinsku korist kako bi ostvario svoj osobni interes sudac je kazao da je suvišno govoriti o odgovornosti gradonačelnikova suradnika Ivice Lovrića kojega se teretilo za pomaganje.

Sud je odbacio i optužbe da je Bandić trgovao utjecajem u odnosu na trećeoptuženu šeficu gradskih tržnica Zdenku Palac jer je postupak davanja štandova građanskoj inicijativi proveden u skladu s njenim ovlastima i pravilima kojima se određuje postupanje u takvim situacijama.

Bandićeva obrana rekla je da je zadovoljna jer su otpočetka tvrdili da u ovom slučaju nema kaznenog djela, dok je Uskokov tužitelj Sven Mišković najavio žalbu. (Hina)

Foto/Marko Lukunic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI