MUP: U zimskim uvjetima vozači trebaju biti još oprezniji u prometu

MUP: U zimskim uvjetima vozači trebaju biti još oprezniji u prometu

Uoči početka zimskog računanja vremena policija je objavila savjete za vozače i najavila daljnje akcije nadzora prometa, upozoravajući da je i dalje glavni uzrok pogibelji na cestama prebrza vožnja zbog koje dolazi do sudara ili slijetanja vozila s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

Najteže prometne nesreće događaju se zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije pa će policija u cilju zaustavljanja negativnog trenda nastaviti s aktivnostima u koje će uključiti maksimalan broj policajaca kao i uređaje za nadzor prometa, izvijestio je u petak MUP.

Nadzor prometa policija će provoditi ciljano na lokacijama gdje se događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Prometni policajci pritom će sankcionirati prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća poput vožnje nepropisnom brzinom, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog pretjecanja, nepoštivanja prednosti prolaska, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, vožnje neregistriranim vozilom, tehnički neispravnim vozilom, ali i nepropisnog kretanja i zadržavanja pješaka na kolniku, prekršaja vozača mopeda i motocikla, biciklista i nepropisne uporabe mobitela.

Na policijskom radaru posebno će biti mladi vozači, recidivisti i vozači s mjerom zabrane upravljanja vozilima, kao i prometni prekršaji koji utječu na pasivnu sigurnost, kao što je nekorištenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i propisni smještaj djece u vozilima.

Zimsko računanje vremena – vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Policija podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštivanja tih odredbi kazna je 300 kuna.

Brzina, alkohol, mobiteli i umor najveći neprijatelji vozača

Posebice je potrebno brzinu kretanja vozila prilagodit stanju i uvjetima na cesti, a naročito oprezan treba biti kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja jer cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put.

Važno je poštivati ograničenja brzine kretanja vozila, zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji.

Alkohol i upravljanje vozilom ubojita su kombinacija pa policija napominje vozačima da ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Prilikom vožnje u kolonama potrebno je držati dovoljan razmak između vozila.

Policija podsjeća da vozači ne bi smjeli ulaziti u rizična pretjecanja i koristiti mobitele, ali i da posebnu pažnju trebaju obratiti na odgovarajući smještaj djece te da svi u vozilu koriste sigurnosne pojaseve. U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti, a pješačkim prijelazima treba se približavati smanjenom brzinom i povećanim oprezom.

Pješaci i biciklisti trebaju biti vidljivi na cesti

Pješake policije upozorava da na javnoj cesti izvan naselja hodaju uz lijevi rub kolnika, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budu označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koriste svjetliju odjeću.

Biciklisti trebaju biti propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI