Žene rade mjesec dana besplatno, upozorila hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak

Žene rade mjesec dana besplatno, upozorila hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak

Žene zbog manjih plaća od muškaraca zapravo rade mjesec dana besplatno, a zbog brige o djeci i starijima manji su im ukupni prihodi, pa posljedično i mirovine, upozorila je u srijedu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Sunčana Glavak.

O jačanju položaja žena u Hrvatskoj i u Europi rapravljalo se na Plitvicama u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, platforme osmišljene tako da se mišljenja građana ugrade u buduće politike EU-a.

Zastupnica konzervativne Europske pučke stranke (EPP), Glavak je rekla da se u EP-u ne osjeća podjela na muške i ženske resore, jer su ondje kompetentne osobe, ali u Europi u cjelini nigdje još nije postignuta uravnoteženost.

“Zbog razlike u plaćama proizlazi da žene rade jedan mjesec više ili jedan mjesec besplatno, ostvaruju manje prihode i zbog rodiljnih dopusta, bolovanja i skrbi o starijima i nemoćnima, jer je to ‘primarno ženski zadatak’, a što kumulativno vodi kroz godine i do manjih mirovina”, izjavila je Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice, članice EPP-a.

Pozvala je građane da se uključe u raspravu o toj i drugim europskim tema preko platforme Europske komisije “futureu.europa.eu”.

Premijer Andrej Plenković naveo je da četiri ministrice od 18 resora u vladi nije dovoljno, ali da sve “vode važne resore i daju velik doprinos ovoj vladi”.

Pohvalio se time što su Hrvatice na visokim dužnostima u europskim institucijama – Dubravka Šuica je potpredsjednica Europske komisije, Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, Ivana Maletić je sutkinja na Revizorskom sudu i Maja Markovčić Kostelac čelnica Europske agencije za pomorsku sigurnost.

“Kao vlada činit ćemo i dalje napore na osnaživanju i zaštiti žena, na jednakosti i participaciji žena na višem stupnju i višem postotku zatupljenosti”, rekao je Plenković.

Konferencija o budućnosti Europe pokrenuta je 9. svibnja kako bi se pokrenula rasprava građana, akademske zajednice, civilnog društva i raznih institucija o temama kao što su klimatske promjene, zdravstvo, gospodarski oporavak, zelena i digitalna tranzicija, migracije i druge teme s dnevnog reda EU-a.

Na konferenciji na Plitvicama sudjelovale su i ministrice Nikolina Brnjac, Nina Obuljen Koržinek, Nataša Tramišak i Marija Vučković, a virtualno predsjednica Zajednica žena EPP-a Doris Pack i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. (Hina)

Foto: Izvor/ HDZ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI