Zelenski upozorava da bi civilne žrtve mogle biti veće u drugim oslobođenim gradovima nakon Buče

Zelenski upozorava da bi civilne žrtve mogle biti veće u drugim oslobođenim gradovima nakon Buče

Broj civilnih žrtava mogao bi biti mnogo veći u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima nego u Buči, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u ponedjeljak.

“Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina. Okupatori će sigurno snositi odgovornost za to”, rekao je Zelenski.

U Buči je Zelenski rekao da je ubijeno više od 300 ljudi, ali da će se ukupan broj žrtava vjerojatno povećati kako se cijeli grad bude provjeravao.

Zelenski je naglasio važnost da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

“Pružamo maksimalan pristup novinarima u Buču i druge oslobođene gradove Ukrajine. Za stotine novinara iz cijelog svijeta. A mi smo zainteresirani da tamo bude tisuće novinara. Što više! Da svijet vidi što je Rusija učinila”, rekao je.

Zelenski je upozorio da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima.

“Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet”, rekao je Zelenski.

Zelenski je ponovio svoju molbu da mu se pošalje više oružja za borbu protiv ruskih snaga.

“Još jednom naglašavam: Ukrajina mora dobiti sve potrebno oružje da što prije otjera okupatore s naše zemlje, da oslobodi naše gradove. A da smo već dobili ono što nam je potrebno – sve te avione, tenkove, topništvo, proturaketno i protubrodsko oružje, mogli smo spasiti tisuće ljudi”, rekao je.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI