Zekanović: Porfirije se trebao ispričati “zbog veličanja zločinaca koji su pod kokardom klali sve što su stigli, pa i partizane koje FALIŠ veliča”

Zekanović: Porfirije se trebao ispričati “zbog veličanja zločinaca koji su pod kokardom klali sve što su stigli, pa i partizane koje FALIŠ veliča”

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović okomio se u utorak na Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), ogorčen pozivom na jedno predavanje u okviru festivala mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, kojeg je optužio za veličanje Momčila Đujića, četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata.

Zekanović je nezadovoljan i najavom da će na FALIŠ-u hrvatske ljevičarske stranke predstaviti svoju deklaraciju, a festival je financiran sredstvima Ministarstva kulture.

Prošle godine su organizatori festivala odbili sufinanciranje Ministarstva kulture jer su smatrali da je riječ o nedostatnom iznosu. Međutim, ove godine su zahvaljujući pragmatičnosti ministrice Nine Obuljen Koržinek očito dobili nešto više, pa su pristali na financiranje festivala, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare koju je sazvao na Maloj loži, trgu gdje će se od srijede do nedjelje održavati FALIŠ.

Osim Ministarstva kulture u financiranju festivala sudjeluju NP Krka, Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica, dodao je Zekanović napomenuvši da su Nova ljevica, Radnička fronta, SRP, ORAH i Hrvatski laburisti najavili da će u okviru FALIŠ-a predstaviti Šibensku deklaraciju – dugi put ljevice do vlasti. Dakle, promocija političkih stranaka se financira javnim novcem koji je namijenjen za kulturu i turističku promidžbu, rekao je.

HRAST-ovcu je sporan i izbor gostiju na FALIŠ-u, a najviše mu je zapeo za oko mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić kojega je optužio da je prije par godina “od početka do kraja u kamere bez zamuckivanja otpjevao odu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, a nakon toga se nemušto opravdavao da je samo otvarao usta”.

Zekanović tvrdi da nema ništa protiv pravoslavnih crkvenih velikodostojnika, ali smatra da bi se Porfirije trebao ispričati “zbog veličanja zločinaca koji su pod kokardom klali sve što su stigli, pa i partizane koje FALIŠ veliča”.

Da apsurd bude veći, na stotine Šibenčana je pobijeno na Sutjesci od tih četnika koje Porfirije veliča, kaže Zekanović.

Na novinarsko pitanje zašto na Porfirija i pjevanje četničkih pjesama nije upozorio prije, jer je riječ o videu snimljenom 2010. godine, odgovorio je kako je tek sada doznao za taj slučaj. (Hina)

Foto/Dusko Jaramaz/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI