Preporuka Stožera: Odgoditi pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama s područja zahvaćenih koronavirusom

Preporuka Stožera: Odgoditi pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama s područja zahvaćenih koronavirusom

Stožer za civilu zaštitu uputio je u nedjelju strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

Preporuka se odnosi na pružanje dentalnih zdravstvenih usluga i na lječilišta, s obzirom na to da u Hrvatsku upravo iz Italije, u kojoj je zabilježen značajan broj oboljelih, njih 1.128, dolazi mnogo osoba kojima hrvatski stomatolozi pružaju zdravstvenu uslugu.

O preporuci je Stožer izvijestio na redovitoj konferenciji za novinare na kojoj je potvrđeno i da u Hrvatskoj, nakon jutrošnje potvrde o sedmom oboljelom, nema novooboljelih od virusa COVID-19.

Svi oboljeli dobrog su i stabilnog zdravstvenog stanja te je stoga ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj povoljna.

Izvijestio je i da je četvero hrvatskih djelatnika s kruzera Diamond Princess otpušteno s broda u Yokohami, ali će još 14 dana provest će u karanteni u Japanu, temeljem odluke japanskih zdravstvenih vlasti. Nakon toga, rekao je ministar, neki se namjeravaju vratiti u Hrvatsku, a neki nastaviti raditi u kompaniji.

Stožer i dalje preporuča građanima da se što manje rukuju jer jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti.

U svijetu je ukupno od korona virusa oboljelo 87.024 osoba, od čega 79.929 u Kini, 1.612 u Europi i  5.483 u ostatku svijeta. Od COVID-19 virusa umrlo je 2.979 osoba, a od toga u Europi njih 31. Broj oporavljenih osoba u svijetu je 42.606.

Na početku konferencije za novinare pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i ministar Beroš čestitali su djelatnicima Međunarodni dan civilne zaštite te Dan civilne zaštite Hrvatske. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI