Most: Državne tvrtke su poligon za zbrinjavanje stranačkih kadrova, “Vlada konstantno maže oči građanima”

Most: Državne tvrtke su poligon za zbrinjavanje stranačkih kadrova, “Vlada konstantno maže oči građanima”

Zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Nikola Grmoja upozorili su u ponedjeljak kako zbog tromosti i pogrešaka HŽ-a postoji opasnost da ostanemo bez 241 milijuna eura te propadne pruga Rijeka-Zagreb-Budimpešta, a nužnom su ocijenili reformu javne uprave i državnih tvrtki jer “služe samo kao poligon za zbrinjavanje stranačkih kadrova”.

Politički tajnik Mosta Grmoja istaknuo je kako, zbog nesposobnosti ljudi koji vode ključne sustave na kojima počiva gospodarski sustav države, Hrvatska ne povlači novac iz europskih fondova.

“Vlada konstantno maže oči građanima, što nije slučaj samo kod ovog projekta, kada govori da su dobili novce iz europskih fondova i da je uspješna u njihovu povlačenju, a mi vidimo da investicija nema i završavaju kao ova važna pruga koja je od velikog gospodarskog značaja za razvitak Republike Hrvatske”, poručio je Grmoja s konferencije za novinare.

Skoro sedam godina, podsjetio je, traje priča oko projekta pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, a sada prijeti ozbiljna mogućnost da propadne. “Još 2012. godine počeo je rad na ovom projektu, zatim je pune četiri godine trajalo projektiranje, a krajem 2018. raspisali su nabavu i devet puta izmijenili uvjete natječaja. Postavljam pitanje premijeru i molim odgovor koliko je pravomoćnih građevinskih dozvola dobiveno za ovu prugu, od ukupno 18 potrebnih“, pitao je Grmoja.

Čikotić: Zadnji smo u EU po korištenju sredstava iz fondova

Mostova kandidatkinja na izborima za europski parlament Sonja Čikotić kazala je da je Hrvatska na zadnjem mjestu u EU po korištenju sredstva iz fondova.

“Čak 618 milijuna kuna nezakonitosti u sustavu kvalificirano je kao nepravilnost, a svega 17 posto EU sredstava je zaista prešlo Breganu. I ptice na grani znaju da se loše koriste EU fondovi i nužna je reforma javne uprave i državnih tvrtki jer služe kao stranački poligon za zbrinjavanje stranačkih kadrova. HŽ nije u stanju već dvije godine raspisati natječaj i danas zato danas prijeti gubitak 241 milijun eura za investiciju vrijednu 275 milijuna eura“, kazala je ‘mostovka’. Ministru pomorstva Olegu Butkoviću zamjerila je jer, tvrdi, mjesecima ne odgovara na zastupnička pitanja.

Čikotić je vladu pozvala na redovito izvještavanje Sabora o korištenju EU fondova jer, kaže, zadnje izvješće je podneseno za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine, od kada predstavničko tijelo nema relevantne informacije o povlačenju europskih sredstava.

Grmoja: Vlada koristi javni novac kako bi se svrstala na jednu stranu

Politički tajnik Grmoja osvrnuo se i na Vladinu protureferendumsku kampanju koju financira javnim novcem rekavši da je potpuno neprihvatljivo da se troši novac građana kako bi se napadalo tu referendumsku inicijativu i plašilo građane mogućim ishodom i onim do čega bi taj referendum navodno doveo, odnosno, kako tvrdi Vlada, ogromnim gubicima za mirovinski sustav.

„Most se tome se tome oštro protivi. Zakon je loš jer ne definira sve okolnosti koje je potrebno uzeti u obzir i samo je dodatno nametnuo obveze referendumskim inicijativama, a Vlada koristi javni novac kako bi se svrstala na jednu stranu iako bi trebala zastupati sve građane i biti u potpunosti neutralna“, smatra Grmoja. Napomenuo je i kako Vlada ima sve moguće kanale da pošalje svoju stranu priče i u povlaštenom je položaju pa ne bi trebala trošiti javni novac na promoviranje svojih stavova.

Na podsjećanje da je i Vlada Zorana Milanovića opstruirala referendum o ustavnoj definiciji braka, Grmoja je kazao da vlast općenito nikada nije sklona bilo kakvom referendumskom izjašnjavanju građana. „U Hrvatskoj je gotovo nemoguće prikupiti potpise za referendum ako su protiv toga političke elite i ako iza toga ne stoji neka ozbiljna organizacija“, rekao je, napomenuvši da HDZ i SDP nisu skloni referendumskom izjašnjavanju građana dok Most upravo to zagovara i podupire.

Ocijenio je i da se Vladina obećanja o projektima koje možemo čuti u aktualnoj kampanji vjerojatno neće realizirati i da će se ista obećanja pojaviti u nekoj drugoj kampanji.

„Svi ovi projekti koje će Vlada Andreja Plenkovića danas obećati u Splitu obećavala je i Vlada Ive Sanadera. To je i jedina agenda Andreja Plenkovića, u ovoj kampanji nigdje ne vidite kampanju za europske izbore nego se ovo pretvorilo u kampanju o rješavanju komunalnih problema. Plenković ne želi ozbiljnu kampanju za europske izbore jer mu odgovara što manja izlaznost na ovim izborima, a lokalnim projektima nastoje potaknuti ljude da im ipak daju povjerenje“, zaključio je Grmoja. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI