Žinić: Izdali smo dozvolu za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada

Žinić: Izdali smo dozvolu za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada

Sumnje predstavnika građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetliščani”, kako je tvrtka Remondis Medison, i unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u Sisku, u utorak je potvrdio župan Ivo Žinić koji je rekao kako je Županija takvu dozvolu već izdala.

Otklonio je, međutim, sumnje da zbrinjavanje takvog medicinskog otpada može biti opasno za građane.

“Sisak nije grad smeća i nije odlagalište otpada, kako neki govore. Sve tvrtke koje se bave zbrinjavanjm otpada rade s važećim dozvolama i po suvremenim principima. Tako ni medicinski otpad ne predstavlja posebnu opasnost za građane, jer se u postupku zbrinjavanja koriste najsuvremenije tehnologije, koje otklanjaju svaku opasnost za okoliš i građane”, rekao je župan Žinić nakon dodjele ugovora o bespovratnim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte u 2019. godini.

Posve neplanirano, župan Žinić u utorak je u Ulici Antuna i Stjepana Radića imao i kratki ‘bliski susret’ s prosvjednicima iz građanske inicijative, koji su se s transparentima upravo vraćali s prosvjeda ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku. U kratkom i žestokom dijalogu, pokušao im je pojasniti svoja stajališta, no stajališta dviju strana nisu približena.

Prosvjednici su najavili kako će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka idu ispred sisačke Gradske vijećnice. U svojim zahtjevima ustraju na odgovorima, jer kažu kako se grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa.

Osim o problemu tvrtke Remondis Medison, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnog kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkom prigradskom naselju Novo Pračno.

Inače, nakon dva veća prosvjeda, predstavnici građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetlišćani”, počeli su u ponedjeljak ujutro višednevni prosvjed ispred zgrade županijske uprave zbog skladištenja i obrade medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI