“Završnica DHT-a” Premijer Andrej Plenković: Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma

“Završnica DHT-a” Premijer Andrej Plenković: Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u četvrtak navečer u Hvaru je, na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT), nagradu za turističku destinaciju godine uručio gradu Zagrebu, istaknuvši pritom izvrsne ovogodišnje turističke rezultate u cijeloj Hrvatskoj, a najavio je da će se DHT 2019. godine održati u Slavoniji.

Nakon uručenja nagrade zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, premijer Plenković istaknuo je da je turizam za Hrvatsku iznimno važan i s dugom tradicijom. , Vlada reformskim mjerama nastoji poticati investicije, a fiskalnim politikama stvoriti povoljne okvire za razvoj i rast gospodarstva, dodao je.

“Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma u kojem smo ove godine ostvarili izvrsne rezultate. Do kraja godine očekujemo 19,5 milijuna turista i 106 milijuna noćenja te preko 12 milijardi eura prihoda od turizma”, naglasio je Plenković, najavljujući da se iduće godine u turizmu očekuje 1,1 milijarda eura investicija.

Rekao je da se uređuju zakon o turističkim zajednicama te zakon o turističkom zemljištu, te da u Vladi, svjesni važnosti radne snage, povećavaju kvote za stranu radnu snagu, ali i sa 500 milijuna kuna kreću u pripremu centara kompetentnosti.

Premijer Plenković je podsjetio da se ove godine uložilo 30 milijuna kuna za aviopovezivanje Hrvatske sa svijetom, što je pridonijelo povećanju broja aviolinija, ali i dvoznamenkastom porastu prometa u gotovo svim hrvatskim zračnim lukama.

“Sada smo na Hvaru, gdje ćemo sutra na sjednici Vlade predstaviti 49 projekata za otoke, nova zakonska rješenja za otoke i druge mjere, jer na otocima je tek svaki 30. stanovnik Hrvatske, a na njima se ostvari četvrtina ukupnih noćenja u turizmu”, najavio je premijer iznoseći i podatak da se u 2017. godini na otoke uložilo 1,7 milijardi kuna, o čemu će također biti riječi na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Na kraju je zahvalio svima u turizmu na trudu i zalaganju za sjajne rezultate, najavljujući da će se iduće godine DHT održati u Slavoniji, u Osijeku, što je inicijativa koja se uklapa u Vladin ‘Projekt Slavonija’.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je, pak, da će se iduće godine početi izrađivati nova strategija razvoja turizma za razdoblje do 2025. godine, kao i da očekuje da će se ciljevi iz aktualne strategije do 2020. godine i ostvariti.

Jerku Sladoljevu hrvatska turistička nagrada za životno djelo

Među desetak nagrada ili top 10 u turizmu za 2018., koje su dodijeljene završne večeri DHT-a u Hvaru, iznimnim pljeskom publike dočekane su hrvatske turističke nagrade Anton Štifanić za životno djelo Jerku Sladoljevu.

Sladoljev je u sektoru poznat kao veliki međunarodni stručnjak pogotovo za kamping, a u turizmu j ukupno proveo 60 radnih godina, no i sad je aktivan te kao konzultant surađuje s brojnim tvrtkama i strukovnim udruženjima diljem Europe.

U zahvali kolegama na nagradi ocijenio je kako je njihov zajednički rad pridonio tome da se “ovaj turistički mikrokozmos učini boljim”.

Od ostalih nagrada za najbolje u turizmu koje su dodijeljene na završnici DHT-a, su Maškovića Hanu za kulturnu turističku atrakciju godine, Rabskoj fjeri za turistički događaj godine te Muzeju vučedolske kulture za inovaciju godine u turizmu.

Hotelom godine proglašen je Esplanade Zagreb, kampom godine Zaton Holiday Resort kod Zadra, marinom Marina Frapa iz Rogoznice, dok je DMK putnička agencija godine Calvados Club Luxury Travel iz Splita, a restoran Sv. Nikola u Poreču.

DHT su u Hvaru u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) 24. i 25. listopada okupili više od 1.500 domaćih i stranih sudionika, među kojima su uz turističke djelatnike na završnoj svečanosti uz premijera bila i većina ministara u Vladi, direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, predsjednik HGK Luka Burilović, kao i brojni državni tajnici, pomoćnici ministara, župani, gradonačelnici i drugi.

Premijer Plenković uoči svečane dodjele nagrada, sastao se s hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom, hvarskim biskupom, mons. Petrom Palićem, a posjetio je i brod M/Y Vita u prigodi Manifestacije „Zaplovimo Panonskim morem“, u sklopu DHT-a. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI