Završeno 61. međunarodno hodočašće u Lourdesu

Završeno 61. međunarodno hodočašće u Lourdesu

Gašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lourdesu u nedjelju je završeno hodočašće, na kojemu su po 27. put sudjelovali pripadnici Hrvatske  vojske, policije i hrvatski branitelji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao vojnike da se i slijedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu.

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 61. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup. Na euharistijskom slavlju uz izaslanstva iz četrdesetak zemalja sudionica bio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

U noći na nedjelju u Lourdesu je održana procesija s kipom Gospe Lourdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni u kojemu je sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sveti Juraj”. Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde.

Na ovogodišnjem hodočašću u marijansko svetište Lourdes  je sudjelovalo oko 14 000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, zapovijedao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, priopćili su iz MORH-a. (Hina)

Foto: MORH / D. Jonjić

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI