Završeni projekti razminiranja duž granice s BiH

Završeni projekti razminiranja duž granice s BiH

U organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, održana je danas, 9. veljače, u centru Zagreba, u Kući Europe, završna konferencija projekata „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji“ i „Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“, financiranih sredstvima Europske unije u okviru Prijelaznog instrumenta i Programa EU IPA 2013. Konferencija je okupila brojne sudionike, među kojima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Uz njega, na konferenciji su sudjelovali i nekoliko uvodnih riječi o provedbi projekata iz svoje domene djelovanja kazali državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Žunac, pomoćnik ministra poljoprivrede Ivančić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Rašić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Modrušan, župan Sisačko-moslavačke i dožupan Ličko-senjske županije te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti šest milijuna eura, za čiju su provedbu krajem 2016. godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) potpisali tri Ugovora o bespovratnim sredstvima.

Europska ih je unija financirala s nešto više od 5,1 milijun eura, dok je iz državnog proračuna za njih izdvojeno preostalih 900 tisuća eura, a kroz njih je razminirano ukupno 5.768.020 četvornih metara minski sumnjivih područja Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

U Ličko-senjskoj županiji razminirano je 4.399.905 četvornih metara, odnosno uklonjena su 22 minska polja, u Sisačko-moslavačkoj županiji razminirano je 1.368.115 četvornih metara, s kojih su uklonjena 23 minska polja.

Zamjenica Rašić podsjetila je kako je Hrvatska jedina članica EU kojoj je pružena pomoć za razminiranje, te iako je postignut znatan napredak u razminiranju unazad nekoliko godina, posao još uvijek nije dovršen ali, uvjerena je, Hrvatska će preko HCR-a uložiti dodatne napore u razminiranju pri čemu će imati punu potporu Europske komisije. Ravnatelj Modrušan zahvalio je svima na izuzetnoj potpori i suradnji te izrazio nadu da će svi zajedno nastaviti raditi istim tempom na razminiranju Hrvatsku u sklopu novih programa, koji su u pripremi. Pomoćnik Ivančić pojasnio je pak da jedan četvorni kilometar, prevedeno na poljoprivredni jezik, znači da 20 poljoprivrednih gospodarstava može ponovno koristiti svoje površine te je ovim projektima tisuću gospodarstava dobilo mogućnost ponovne obrade svojih zemljišta.

Ministar Božinović istaknuo je da je uspješna realizacija projekata razminiranja bitna jer povećavamo sigurnost, stvaramo preduvjete za rehabilitaciju minama zahvaćenog područja i posljedičan socio-gospodarski oporavak očišćenih krajeva. Također je naglasio kako je sigurnost u ovom kontekstu nužno promatrati kroz njezin pogranični aspekt.

– Svjedoci smo globalnih prijetnji i izazova u ovom dijelu Europe, naročito po pitanju nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala… Kako bismo bili korak ispred takvih izazova, sigurnost naše, ujedno i vanjske granice Europske unije, jest i mora biti na samom vrhu naših strateških ciljeva. Razminiranjem na području Republike Hrvatske izravno doprinosimo europskoj sigurnosti, a zbog pristupanja Schengenu to je ujedno i naša obaveza.

Pozitivno utječemo na pograničnu suradnju sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a paralelno jačamo i sigurnost policijskih službenika koji rade na zaštiti državne granice, što je meni, kao ministru unutarnjih poslova, od najveće važnosti. – rekao je ministar Božinović i, kao čelnik nadležnog državnog resora, svima uključenim zahvalio što su pridonijeli efikasnom i sigurnom uklanjanju mina i realizaciji ciljeva projekata.

– Doista sam zadovoljan što su postavljeni ciljevi ostvareni, a djelomično čak i premašeni. Takva učinkovitost argument je kvalitete i stručnosti hrvatskih pirotehničara, koji svoju profesionalnu prisebnost i odgovornost ne gube, ma u kakvim se okolnostima našli. Stoga i njima čestitam na svakodnevnoj predanosti i usredotočenosti pri odrađivanju zahtjevnih, rizičnih, stresnih i opasnih zadaća.

Nakon uvodnih obraćanja, održana je i prezentacija projekata, u kojoj su iznijeti svi detalji provedbe i rezultati učinjenog te je rezimirana i kompletna suradnja Hrvatskog centra za razminiranje i Europske unije od 1998. godine do danas, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI