Završena ekspedicija Kostelića i Hrvatske vojske na Velebitu

Završena ekspedicija Kostelića i Hrvatske vojske na Velebitu

U Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH u srijedu, 31. siječnja 2018. godine s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem završili su ekspediciju hodnje po Velebitu u samo pet dana, a koja je započela u subotu, 27. siječnja u Vratniku pokraj Senja.

Zapovjednik Zapovjedništva Specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija iznimno je zadovoljan pokazanim sposobnostima pripadnika Specijalnih snaga.

“Prošli su 110 kilometara i moram reći kako je ovih pet dana, koliko im je trebalo za završetak ekspedicije, zaista vrhunski rezultat, to su vrhunski momci i nisam ni sumnjao u njih.Nisu imali nikakvu opskrbu izvana, sve su nosili sa sobom, a sama oprema je teška do 40 kilograma. Želim pohvaliti zapovjednika i sve članove tima isto kao i našeg Ivicu Kostelića koji su savršeno odradili svoj posao. Bio sam uvjeren i znam da nema tog posla kojeg Hrvatska vojska neće odraditi”, rekao je Turalija i naglasio kako je odluka zapovjednika bila diktiranje tempa i etape i jedan od prvih razloga zašto u prvoj etapi specijalci nisu žurili je taj što su znali s kojim resursima raspolažu i kako pravilno rasporediti snagu.

Vidno raspoloženi i zadovoljni na cilj su pristigli pripadnici Hrvatske vojske i skijaš Ivica Kostelić koji nije mogao sakriti pozitivan dojam koji su na njega ostavili pripadnici pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje.

“Ja nemam riječi za ove dečke, za ove vrhunske profesionalce i timske igrače od kojih sam na ovoj ekspediciji naučio kako se diše i živi za Domovinu, oni to doista čine i rade na najbolji mogući način i kroz svoju vrhunsku spremu, ali i timski rad”, rekao je Kostelić naglasivši kako on dolazi iz individualnog sporta, a kako je od pripadnika Hrvatske vojske naučio kako se diše kao jedan i što doista znači ona poznata “svi za jednog, jedan za sve”.

“I na kraju dana na temperaturama ispod nule, nakon zahtjevnih i napornih terena dečki se našale, podignu raspoloženje i cijelu situaciju podižu na jednu sasvim drugu razinu, nadam se i u budućnosti suradnji s pripadnicima Hrvatske vojske, bila mi je ovo velika čast”, zaključuje Kostelić.

Pripadnici Hrvatske vojske također su zadovoljni učinjenim. Najteži dio ekspedicije, kako kažu, svakako je bila vrlo teška oprema, a najzahtjevniji dio rute onaj početni međutim i to su upravo zahvaljujući timskom radu, uspješno savladali.

“Mi smo navikli na ovakve uvjete i situacije tako da je ova ekspedicija samo još jednom potvrdila visoku razinu naših sposobnosti i znanja. Naučili smo puno i od Ivice i zaista smo zadovoljni obavljenim”, poručili su.

U sklopu završetka ekspedicije po Velebitu, pripadnici Hrvatske vojske i Kostelić odali su počast paljenjem svijeća na mjestu pogibije specijalca Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka – Mehe, junaka kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Matak smrtno stradava 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci vjedoče kako je iznimno volio Velebit, kraj svojih predaka te da je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo.”

Podsjetimo, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji hodnje po Velebitu opremljeni su hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000, a težina cijele opreme kreće se i do 40 kilograma. Prijeđenih 110 kilometara obuhvatilo je sljedeće lokacije: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno,stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/MORH/M. Čobanović

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI