ZAVOJ NA RANI OD METKA! Biden koristi rezerve nafte na 6 mjeseci kako bi kontrolirao cijene plina?

ZAVOJ NA RANI OD METKA! Biden koristi rezerve nafte na 6 mjeseci kako bi kontrolirao cijene plina?

Američki Predsjednik Joe Biden naređuje oslobađanje milijun barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi nafte tijekom šest mjeseci, priopćila je Bijela kuća u četvrtak, u pokušaju da kontrolira cijene energije koje su skočile nakon što su Sjedinjene Države i saveznici uveli stroge sankcije o Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Bijela kuća je rekla da Biden želi da Kongres nametne financijske kazne naftnim i plinskim tvrtkama koje iznajmljuju javna zemljišta, ali ne proizvode. Također se namjerava pozvati na Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi potaknuo iskopavanje kritičnih minerala za baterije u električnim vozilima, što je dio šireg pokušaja prelaska na čišće izvore energije i smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Radnje pokazuju da je nafta i dalje ranjivost za SAD. Više cijene povrijedile su Bidenovo odobravanje u zemlji i dodale milijarde dolara za izvoz nafte ruskoj vladi dok ratuje protiv Ukrajine.

Iskorištavanje zaliha stvorilo bi pritiske koji bi mogli smanjiti cijene nafte, iako je Biden dvaput naredio oslobađanje iz rezervi, a da nije izazvao značajan pomak na naftnim tržištima.

Dio Bidenove zabrinutosti je da visoke cijene do sada nisu izazvale značajan skok u proizvodnji nafte. Planirano puštanje u promet je način da se poveća zaliha kao most dok naftne tvrtke ne povećaju vlastitu proizvodnju, a dužnosnici uprave procjenjuju da će domaća proizvodnja ove godine rasti za milijun barela dnevno i dodatnih 700.000 barela dnevno 2023.

Tržišta su brzo reagirala pa su cijene sirove nafte u četvrtak pale za oko 4 posto na manje od 104 dolara po barelu. Ipak, nafta je porasla s otprilike 60 dolara prije godinu dana, a zalihe ne uspijevaju pratiti potražnju jer se svjetsko gospodarstvo počelo oporavljati od pandemije koronavirusa. Taj inflatorni problem bio je pojačan invazijom ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, što je stvorilo nove neizvjesnosti oko opskrbe naftom i prirodnim plinom i dovelo do uzvratnih sankcija SAD-a i njihovih saveznika.

Stewart Glickman, naftni analitičar za CFRA Research, rekao je da će to izdanje donijeti kratkoročno olakšanje cijenama i da bi bilo slično “uzimanje malo Advila za glavobolju”. No, tržišta bi u konačnici trebala vidjeti ostaju li temeljni problemi koji su doveli do Bidenovih odluka nakon prestanka objavljivanja.

“Osnovni uzrok glavobolje vjerojatno će i dalje postojati nakon što lijek prestane”, rekao je Glickman.

Biden je bio u pregovorima sa saveznicima i partnerima da se pridruže dodatnim ispuštanjima nafte, tako da će svjetsko tržište dobiti više od ukupno 180 milijuna barela koje su obećale SAD.

Amerikanci u prosjeku troše oko 21 milijun barela nafte dnevno, od čega je oko 40% posvećeno benzinu, prema američkoj Upravi za energetske informacije. To ukupno čini otprilike jednu petinu ukupne globalne potrošnje nafte.

Domaća proizvodnja nafte jednaka je više od polovice potrošnje u SAD-u, ali visoke cijene nisu navele tvrtke da se vrate na razinu proizvodnje prije pandemije. SAD u prosjeku proizvode 11,7 milijuna barela dnevno, što je pad s 13 milijuna barela početkom 2020.

Republikanski zastupnici rekli su da problem proizlazi iz neprijateljstva administracije prema dozvolama za naftu i izgradnji novih cjevovoda kao što je Keystone XL. Demokrati kažu da se zemlja mora prijeći na obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca koji bi mogli smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i Putinovoj poluzi.

Sen. Steve Daines, R-Mt., osudio je Bidenovu akciju da iskoristi rezervu bez prethodnog poduzimanja koraka za povećanje američke proizvodnje energije, nazvavši to “zavojom na rani od metka”.

Daines je Bidenove postupke nazvao “očajničkim potezima koji izbjegavaju ono što je nazvao pravim rješenjem: “ulaganje u američku proizvodnju energije i ponovno pokretanje “najmova nafte i plina”.

Administracija kaže da je povećanje proizvodnje nafte postupan proces i da bi oslobađanje dalo vrijeme za povećanje proizvodnje. Također želi potaknuti veću proizvodnju postavljanjem naknada za neiskorištene zakupe državnog zemljišta, što bi zahtijevalo odobrenje Kongresa.

Proizvođači nafte su više usredotočeni na zadovoljenje potreba ulagača nego potrošača, prema istraživanju koje su prošlog tjedna objavile Dallas Federal Reserve. Oko 59% anketiranih rukovoditelja reklo je da je pritisak investitora da se očuva “kapitalna disciplina” usred visokih cijena razlog zašto nisu crpili više, dok je manje od 10% okrivilo vladinu regulativu.

Stalno oslobađanje iz rezervi bio bi značajan iznos i bio bi blizu zatvaranja jaza domaće proizvodnje u odnosu na veljaču 2020., prije nego što je koronavirus prouzročio nagli pad proizvodnje nafte.

Ipak, politika nafte je komplicirana jer zagovornici industrije i ekolozi kritiziraju planirano oslobađanje. Grupe kao što je Američki institut za naftu žele olakšati bušenje, dok ekološke organizacije kažu da bi energetske tvrtke umjesto toga trebale biti prisiljene plaćati poseban porez na neočekivanu dobit.

Uprava je u studenom najavila oslobađanje 50 milijuna barela iz strateške rezerve u koordinaciji s drugim zemljama. A nakon što je počeo rusko-ukrajinski rat, SAD i 30 drugih zemalja pristale su na dodatno oslobađanje od 60 milijuna barela iz rezervi, a polovica ukupnog iznosa dolazi iz SAD-a.

Prema Ministarstvu energetike, koje njime upravlja, do 25. ožujka u rezervama je držano više od 568 milijuna barela nafte. Nakon oslobađanja, američka vlada će početi nadopunjavati rezerve nakon što cijene dovoljno padnu.

Izvor/ abc13

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI