Borzan od Europske komisije zatražila informacije o postupanju EU u vezi s mesom iz poljskih klaonica

Borzan od Europske komisije zatražila informacije o postupanju EU u vezi s mesom iz poljskih klaonica

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta Biljana Borzan poslala je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o postupanju Europske unije i država članica i vezi s mesom iz klaonica u Poljskoj te je zatražila informacije o tome što Komisija poduzima kako bi se utvrdile činjenice i spriječili slični incidenti, izvijestio je u petak njezin ured u Osijeku.

U priopćenju za javnost Borzan ističe kako takvi “incidenti i kriminalci koji se kockaju sa zdravljem građana radi profita potkopavaju povjerenje građana u sigurnost hrane na europskom tržištu i zato se s njima treba odlučno obračunati”.

Podsjeća kako krajem 2019. godine počinje primjena nove regulative EU o službenim kontrolama i inspekcijama, čija je osnovna svrha jačanje inspekcijskog nadzora u proizvodnji hrane te da su nova pravila trebala i prije stupiti na snagu, no države članice su tražile više vremena kako bi se veterinarske i druge službe koje će ih provoditi mogle kvalitetno pripremiti.

“Od povjerenika EU za zdravstvo i sigurnost hrane zatražila sam izvještaj o tijeku priprema za implementaciju nove regulative za koju se pokazalo da je i više nego potrebna. Također sam tražila podatke o tome koje su države članice najdalje odmakle u pripremama za uvođenje novih pravila te koje u tome zaostaju”, istaknula je Borzan.

Dodala je da “nova regulativa o inspekcijama na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde”, a Europska komisija “dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svojem teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje”.

Kažnjavanje prijevara s hranom također je znatno postroženo novim propisima. EU će obvezivati države članice da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade, navodi se u priopćenju. (Hina)

Foto/Biljana Borzan.eu

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI