Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović: Hrvatske granice od migranata treba braniti i vojskom

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović: Hrvatske granice od migranata treba braniti i vojskom

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u četvrtak je na konferenciji za novinare u Saboru poručio da bi, s obzirom na sve veći priljev migranata, upotrijebio sva moguća sredstva da zaštiti suverenitet i granice Hrvatske, pa i vojsku, ako je potrebno.

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović pozvao je da u prosincu u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer ga smatra ‘najvećom opasnošću’.

“Predsjednica je radosno najavila da će potpisati taj ugovor, a njime se značajno liberaliziraju i olakšavaju migracije“, kazao je Zekanović, zapitavši ako taj sporazum ne valja SAD-u i Mađarskoj pa ga neće potpisati Trump ni Orban zašto ga onda potpisuje Hrvatska ‘koja srlja u sporazum i ne zna što potpisuje’.

Zatražio je i da zbog situacije s migrantima, ali i afera koje potresaju sigurnosni sustav, sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Zadnjih tjedana i dana imamo veliku migrantsku opasnost i migracije koje prijete Hrvatskoj. Stotine i stotine migranata, što je nezapamćeno, pokušavaju na silu ući u Hrvatsku pri čemu se čak i sukobljavaju s hrvatskom policijom“, kazao je Zekanović, istaknuvši da je „stravično da hrvatska vlast, premijer i MUP još nisu reagirali“.

Dodao je da su stanovnici u pograničnim područjima ogorčeni jer doslovno ne mogu po noći sigurno izaći iz kuće, a da ne naiđu na migrante.

“BiH službeno priznaje da je njenim teritorijem prošlo 12,5 tisuća migranata, službeni podaci EU su 25 tisuća migranata, a veliki dio njih još uvijek je u hrvatskim šumama“, smatra Zekanović, dodavši da ne pričamo o ključnom problemu da netko u našu državu ulazi bez putovnica i radi što god hoće.

“S obzirom da su se Slovenija i Mađarska ogradile bodljikavom žicom od ostatka svijeta, kada krene veći migrantski val, Hrvatska može očekivati da postane hot spot za migrante“, kazao je.

Na pitanje bi li on postavio bodljikavu žicu na hrvatske granice, neodređeno je odgovorio da bi Hrvatsku zaštitio na svaki mogući način. „Danas imamo hrvatsku policiju na granicama, pa ako ona nije dovoljna, onda uvedimo druge mjere koje će zaštiti granice“, istaknuo je, dodavši da je bodljikava žica u Hrvatskoj sinonim za nešto ružno i opasno, dok je Slovencima i Mađarima, koji su nam u mnogo čemu uzor, prihvatljiva mjera.

Premda je izbjegavao dati jasan odgovor na pitanje bi li poslao vojsku na hrvatske granice da ih zaštiti od migranata, na uporno novinarsko inzistiranje, kazao je da bi granicu i suverenitet države štitio na sve moguće načine, pa i vojskom.

“Hrvatski vojnici gase požare, sudjeluju u sanaciji požara, svugdje su na dispoziciji hrvatskom narodu, a njihova primarna funkcija i jest zaštita granica, pa naravno da treba sudjelovati i u ovoj situaciji“, zaključio je Zekanović. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI