Saborski zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić: Odluka Vrhovnog suda korak u dobrom smjeru, ali ne rješava pitanje prava na preplaćene kamate

Saborski zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić: Odluka Vrhovnog suda korak u dobrom smjeru, ali ne rješava pitanje prava na preplaćene kamate

Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić ocijenio je u četvrtak pozitivnom odluku Vrhovnog suda kojom su odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. proglašene nezakonitima, upozorivši međutim kako se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

“Mi čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a prema zakonu o parničnom postupku to je bilo kasno”, rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.

Vrhovni sud je odlučio o onome o čemu je mogao odlučiti. O konverzijama nije mogao odlučivati jer konverzije nisu mogle biti razmatrane. Zbog toga je odluka o konvertiranim kreditima i dalje na čekanju, napomenuo je Aleksić.

“Ono što je dobro u ovoj presudi jest činjenica da je Vrhovni sud potvrdio ono što stalno govorimo, a to je da banke nisu imale pravo jednostrano određivati parametre za promjenu kamatne stope, nego su te parametre na temelju zakona morale ugovoriti”, istaknuo je nadalje Aleksić.

Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nisu zakonite, jer banke nisu uskladile “svoje poslovanje glede promjenjivih kamata” s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Na reviziji su bile dvije odluke koje su važne za konverziju, rekao je Aleksić. Tek druga odluka Vrhovnog suda trebala bi donijeti rješenje konvertiranih kredita.

“Dvije odluke su bile na razmatranju, obje se odnose na konvertirane kredite, a druga odluka koja se čeka odnosi se na reviziju jedne negativne presude za potrošača zbog konverzije i tek kad Vrhovni sud tu odluku objavi znat ćemo na čemu smo”, pojasnio je.

Udruga Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma – Snaga pozvali su u siječnju Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarskim francima, s obzirom na to da u lipnju ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI