Gradski zastupnik Renato Petek upozorio na probleme u radu ZET-a: Rade li u ZET-u svi savjesno i odgovorno svoj posao?

Gradski zastupnik Renato Petek upozorio na probleme u radu ZET-a: Rade li u ZET-u svi savjesno i odgovorno svoj posao?

Po razini usluga a u javnom prijevozu može se raspoznati da li je neki grad metropola ili nije a na žalost kvaliteta usluga koje pruža ZET je to još samo čežnja ,naglasio je danas na tiskovnoj konferenciji gradski zastupnik Renato Petek.

Prošle je godine ZET zaposlio sto novih djelatnika ali se još uvijek susrećemo s velikim brojem pritužaba putnika o raznim linijama I nedolascima autobusa, rekao je Petek, prvo I najvažnije vezano uz sigurnost putnika I ono što je mene šokiralo to su podaci koje sam dobio. Dobio sam uzorak od 17 autobusa na kojima su trebale biti promijenjene potrošene I uništene 64 gume. Na žalost iz fotografija koje sam dobio vidljivo je da one nisu zamijenjene jer naprosto je nemoguće da ako jedan autobus prolazi između tri I pol I pet tisuća kilometara mjesečno, da nakon dva mjeseca gume izgledaju ovako kao što se vide na slici. Pritom se jasno radi o ugrozi sigurnosti putnika a radi se I o financijskoj šteti.

Kako je moguće da autobusi poslije svakodnevnih kontrola drugi dan izlaze na cestu I kako se provode dnevni I detaljni periodički pregledi, pita se Petek. Rade li u ZET-u svi savjesno i odgovorno svoj posao? Nadzire li ikada Centar za vozila Hrvatske vozila ZET-a a I što radi inspekcija sigurnosti cestovnog prometa. Kad se mogu događati takve stvari.

Slučaj je prijavljen I vodstvu ZET-a ali još uvijek nije poznato, jesu li gume ukradene, jesu li uopće naplaćene, tko ih je ZET-u prodao. Zaključka interne kontrole još nema a ne znam da li je s time upoznat gradski ured za kontrolu ili policija, kaže Petek.

Renato Petek se osvrnuo I na usluge u javnom prijevozu naglasivši liniju 268 od glavnog kolodvora do Velike Gorice na kojoj autobusi ne dolaze po 40 minuta. Problem je očito u nefleksibilnosti dispečera i pravila oko reda vožnje. Osim toga postavlja se i pitanje da li su točne informacije da nova linija koja ide s Kvatrića preko Zračne luke do Velike Gorice nema potrebnu suglasnost. Petek je također naglasio kako su brojne linije u raznim dijelovima grada nefikcionalne što sudi po brojnim pritužbama koje i sam kao gradski zastupnik prima. To se odnosi na linije 227, 225, 215, I 107 na kojima u špici autobusi preskoče jedan od termina I tada nastaju nepodnošljive gužve.

Jedan od problema ZET-a kaže zastupnik Petek, je nedostatak dovoljnog broja ispravnih autobusa pa gas toga čudi odluka da su grad I ZET nedavno donirali tri autobusa gradonačelnicima Drniša, Benkovca I Korčule, a istovremeno ih ZET nema dovoljno, a kako kaže zatražio je I još nije dobio odgovor o svečano predstavljenim niskopodnim autobusima od kojih su već neki bili u kvaru. To ukazuje na grešku I nedostak netipičan za novo kupljena vozila pod garancijom, rekao je na kraju Renato Petek.

Tekst i foto/Željko Krznarić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI