“VELIKA SMJENA STRAŽE” U okviru Festivala kravate Saborski zastupnik Anđelko Stričak obavio pregled povijesnih postrojbi

“VELIKA SMJENA STRAŽE” U okviru Festivala kravate Saborski zastupnik Anđelko Stričak obavio pregled povijesnih postrojbi

U okviru Festivala kravate na Markovu je trgu u nedjelju održana velika smjena straže u kojoj su uz Kravat pukovniju sudjelovala Počasna zaštitna bojna Hrvatske vojske, Zrinska garda iz Čakovca te Turopoljski banderi iz Velike Gorice.

Prijavak smjene straže podnio je izaslaniku predsjednika Sabora Anđelku Stričaku zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić. Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, saborski zastupnik Anđelko Stričak je nakon postrojavanja povijesnih postrojbi obavio pregled te zahvalio svima na entuzijazmu da čuvaju taj dio naše bogate povijesti.

Osim očuvanja povijesnih odora, obilježavanja bitnih povijesnih datuma naše povijesne postrojbe su i bitan dionik u promociji našeg turizma, naglasio je Anđelko Stričak, Turizam je naša strateška gospodarska grana koja čini oko 19,6 posto BDP-a. Kad se analiziraju podaci vidljivo je da je 95,1 posto noĆenja vezano uz more i priobalje, 2,5 posto uz grad Zagreb,a 2,4 posto uz sve ostale turističke destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prema tome, vidljiv je ogroman potencijal razvoja kontinentalnog turizma, a uz prirodne ljepote je i kultura najbolji promotor turizma u što spadaju i naše povijesne postrojbe a i Festival kravate.

Povijesne postrojbe imaju i značajan edukativni faktor za najmlađe, jer djeca mogu tako vidjeti kako su nekada izgledali hrvatski vojnici i učiti o slavnoj i teškoj povijesti hrvatskoga naroda.

Kravata je zasigurno najbitniji modni dodatak na svijetu a upravo su Zagreb i Hrvatska domovina kravate, kaže Anđelko Stričak, i zbog toga je i Hrvatski sabor iskazao posebnu počast proglasivši 18.listopada kao dan kravate. Zbog toga ćemo i nadalje poticati ovakve manifestacije.

Hrvatski je sabor donio odluku da se simbolično održava dan kravate kao dan kroz koji zapravo Hrvatska nastoji svoju uistinu bogatu kulturnu baštinu predstavi danas u suvremenim uvjetima života, naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, koja je nazočila u ime grada velikoj smjeni straže, Grad Zagreb podržava sve ove manifestacije ali Zagreb ide i dalje svjestan da grad obiluje različitim elementima materijalne ali i nematerijalne kulture. Sve to nastojim održavati na taj način što ih uvijek, svake godine, u jednom novom obliku predstavljamo našim sugrađanima i posjetiteljima grada kojih je u Zagrebu sve više.


Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI