Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe prijavio Tomaševića i Možemo! zbog financiranja inozemnim novcem

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe prijavio Tomaševića i Možemo! zbog financiranja inozemnim novcem

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe podnio je u srijedu kaznenu prijavu protiv kandidata platforme Možemo! za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog postojanja sumnje da su počinili prekršaje nedopuštenog financiranja političkih stranaka i kandidata te financiranja političkih aktivnosti novcem iz inozemstva.

O predmetu kaznene prijave na konferenciji su pored Stipe Mlinarića govorili i odvjetnik Željko Olujić i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Stipo Mlinarić je istaknuo da se stranka Možemo! financira nelegalno preko njemačke stranke Zelenih preko instituta koji su otvorili u Hrvatskoj što je protuzakonito i protivno Ustavu Republike Hrvatske.

“Njihove zelene aktivnosti i skrivanje iza zelene agende usporedio bih s lubenicom koja je zelena izvana, ali kad je razbijete unutra je jako crvena”, kazao je Mlinarić.

Željko Olujić je ocijenio da se radi o ozbiljnom prekršaju i naznaci osnovane sumnje u izvršenje kaznenog djela.

“Pravno je nedopustivo da određenim kanalom novac ulazi u Hrvatsku kao pomoć određenim civilnim udrugama, a da nakon toga ulazi u političku stranku koja taj novac koristi za političku borbu da osvoji vlast u gradu Zagrebu”, zaključio je Olujić.

Mario Radić dao je šire objašnjenje o tome u čemu se sastoji protuzakonito postupanje okrivljenika.

„S jedne strane imamo stranku Zelenih koja osniva institut Heinrich-Böll-Stiftung. Taj institut uplaćuje novac u Institut za političku ekologiju, a to su sve instituti pod navodnim znacima, i iz tog instituta nastaju stranke Možemo! i Zagreb je naš!. Gospodin Tomašević je bio koordinator oba instituta. Imamo ovdje na početku trag novca od jedne stranke koja je stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj i koja ima identične ciljeve kao i stranka u Republici Hrvatskoj, a to je Možemo! Ustavom Republike Hrvatske zabranjeno je financiranje stranih pravnih osoba i političkih stranaka. Ovo je čak loše prikriven trag novca“, reka je Mario Radić.

Radić je pozvao sve političke stranke u Republici Hrvatskoj da se izjasne o ovome slučaju i o tome je li njima normalno da strana politička stranka financira političku stranku u Hrvatskoj.

U kaznenoj se prijavi navodi da je stranka Zagreb je naš! od ožujka 2017., a Možemo! od ožujka 2019. do svibnja 2021. kao političke stranke, u svrhu potpore i promicanja političkog djelovanja, financijska sredstva za financiranje redovitih godišnjih političkih aktivnosti političke stranke i financiranja izborne promidžbe za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, stekli od strane pravne osobe Heinrich-Böll-Stiftung e. V. iz Savezne Republike Njemačke preko udruge Institut za političku ekologiju. Kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislav Tomašević je, dodaje se u prijavi, sredstva za promicanje svoga političkog djelovanja stekao na isti način koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske koji ne dopušta da se političke stranke financiraju novcem iz inozemstva.

Izvor/ Domovinski pokret

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI