Sabor: Zastupnici pozitivno o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima

Sabor: Zastupnici pozitivno o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima

Prijedlog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, kojem je osnovi cilj poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na potpomognutim područjima, saborski zastupnici su u srijedu u popodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora uglavnom ocijenili pozitivno.

U fokusu zakona su posebne kategorije korisnika i socijalno najugroženije skupine stanovništva te stručni i obrazovani kadrovi kojima će omogućiti da na potpomognutim područjima riješe svoje stambeno pitanje kroz najam, otkup ili darovanje stambenih jedinica u državnom vlasništvu kao i darovanjem građevnog materijala za popravak ili izgradnju obiteljske kuće na državnom ili vlastitom zemljištu.

Zakonom se uvodi i stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja na cijelom području države, kao i model izvanrednog stambenog zbrinjavanja u slučaju elementarnih nepogoda.

Zakon će se provoditi na području 336 jedinica lokalne samouprave, odnosno dvije trećine područja Hrvatske, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Dodao je kako je za provedbu zakona financijskim planom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurano 226 milijuna kuna, odnosno, uz donirana sredstva iz međunarodne zajednice, 246 milijuna kuna.

Većina zastupničkih klubova podržala je predloženi zakon u prvom čitanju uz manje primjedbe osim Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a . “Nećemo ga podržati jer ne rješava problem, nema odlučnosti i hrabrosti da se riješi, nema sagledavanja koja je to politika na potpomognutim područjima”, kazala je Anka Mrak Taritaš i naglasila potrebu za cjelovitom stambenom politikom.

Potrebu donošenja cjelovite politike stambenog zbrinjavanja izdvojila je i Sonja Čikotić (Klub Mosta) koja ističe da bez gospodarskog, socijalnog i demografskog oporavka neće se ostvariti željeni cilj.

Mladen Madjer (Kluba HSS-a) ocijenio je pak da je predloženi zakon zakasnio budući da je veliki broj obitelji već napustio potpomognuta područja. ” Ne znam kome će ovaj prijedlog sada pomoći kada imamo situaciju da je primjerice samo na području Knina odeslilo više od 500 obitelji”, ustvrdio je Madjer i najavio suzdržanost u prvom čitanju zbog nedorečenosti prijedloga .

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojima se predlaže propisati da su opskrbljivači električne energije dužni od operatora otkupljivati određeni udio, a koji udio utvrđivala bi hrvatska Vlada uredbom koju bi na prijedlog ministarstva za energetiku donosila do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI