Zastupnica američkog Kongresa Liz Cheney kaže da je raketni napad na ukrajinsku željezničku stanicu “očito genocid”

Zastupnica američkog Kongresa Liz Cheney kaže da je raketni napad na ukrajinsku željezničku stanicu “očito genocid”

Zastupnica američkog Predstavničkog doma Liz Cheney rekla je u nedjelju ujutro da misli da je raketni napad na ukrajinsku željezničku stanicu ovog tjedna “očito genocid” i rekla da europske zemlje moraju “shvatiti da financiraju tu genocidnu kampanju” kupnjom nafta i plin iz Rusije.

“Razumijem ekonomske posljedice za zemlje zapadne Europe ako uvedu neku vrstu embarga na naftu i plin koji su SAD uvele protiv ruske nafte i plina – ali one to moraju učiniti.”

Cheney, republikanka iz Wyominga, rekla je Jakeu Tapperu iz CNN-a o “Stanju Unije” da bi SAD trebale povećati vlastitu proizvodnju nafte kako bi pomogle Europi, ali je dodao da “moraju shvatiti da svaki put, svaki dan nastavljaju uvoziti rusku naftu i plin, oni financiraju Putinov genocid u Ukrajini.”

Cheney, koja radi u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma, također je rekla da se ne slaže sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom o pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ne, nisam bila zadovoljna onim što sam čula”, rekla je u odnosu na Sullivanov intervju s Tapperom ranije u programu. “Mislim da je presudno važno da Sjedinjene Države budu jasne da smo apsolutno predani pobjedi Zelenskog. Ne bismo trebali govoriti, kao što je Jake Sullivan maloprije učinio, poboljšanju pozicije Zelenskog za pregovaračkim stolom. Ovdje se radi o porazu ruskih snaga u Ukrajini.”

Također je rekla da “sada moramo učiniti mnogo više, puno brže kako bismo im osigurali opremu koja im je potrebna.”

Rekla je da bi Sjedinjene Države trebale biti više uključene u Azovsko more kako bi pomoć nastavila odlaziti Ukrajini, rekavši “trebali bismo učiniti mnogo više da pomognemo da brodski putevi ostanu otvoreni kako bismo osigurali da Ukrajinci ne budu i dalje pate od takve vrste ekonomske blokade koju Rusi sada pokušavaju nametnuti”, rekla je.

“Mislim da Zapad i NATO moraju shvatiti da je Putinov poraz u Ukrajini temeljni interes nacionalne sigurnosti za nas.”

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI