Zašto Tesline dionice još uvijek prkose gravitaciji?

Zašto Tesline dionice još uvijek prkose gravitaciji?

Ulagači su se brzo okrenuli prema tvrtkama poput Netflixa (NFLX) koje su brzo rasle tijekom oporavka od pandemije, ali sada padaju. Ipak, Tesla, za koju skeptici dugo govore da je precijenjena na temelju ružičastih projekcija za budućnost, doživljava mnogo mekše slijetanje.

Što se događa? Tesline dionice pale su 7,5% od početka godine, samo malo gore od S&P 500. Pale su 5% u srijedu jer se Wall Street brinuo da će njegova zarada u prvom tromjesečju, poput Netflixove, biti puno gora od očekivane.
To se nije dogodilo. Tesla je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila rekordnu tromjesečnu dobit od 3,3 milijarde dolara, što je lako nadmašilo prognoze Wall Streeta. Njegove su dionice porasle za 7% u pretprodajnom trgovanju u četvrtak.

Tesline dionice posljednjih su mjeseci bile pod određenim pritiskom. Investitori se povlače od rizičnijih opklada kako kamatne stope počinju rasti, a Tesla nije imun na probleme u lancu opskrbe.

Ali bio je otporniji nego što su neki mogli predvidjeti, s obzirom na širu klimu za dionice. Evo nekoliko razloga zašto.

1. Njegov učinak: Teslina zarada za početak 2022. bila je jaka. I unatoč brojnim izazovima, izgledi su solidni.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u srijedu da bi Tesla ove godine trebala biti u mogućnosti proizvesti 1,5 milijuna vozila, nadmašivši 2021. za 60%. Proizvodnja u tvornici tvrtke u Šangaju, koja je bila zaustavljena zbog izolacije zbog koronavirusa, “vraća se s osvetom”, dodao je.

2. Podjela dionica: Tvrtka planira podijeliti svoje dionice po drugi put u dvije godine, potez koji bi je mogao učiniti dostupnijom svakodnevnim ulagačima smanjenjem cijene svake dionice.

Kad je Tesla krajem prošlog mjeseca najavio da će tražiti od dioničara odobrenje podjele, njezine su dionice porasle za 8%.

3. Snaga određivanja cijena: Kao i svi proizvođači automobila, Tesla se bori s rastućim troškovima i zastojima u opskrbnom lancu. Cijena metala koje koristi u baterijama, poput nikla i litija, skočila je nakon ruske invazije na Ukrajinu. Dostava, energija i radna snaga također su poskupjeli. No Tesla je uspio nadoknaditi veće troškove podizanjem cijena svojih vozila.

“Možda se čini da smo nerazumni po pitanju povećanja cijena naših vozila s obzirom na to da smo u ovom tromjesečju imali rekordnu profitabilnost, ali lista čekanja za naša vozila je prilično duga”, rekao je Musk.

Dodao je kako tvrtka želi električna vozila učiniti “što je moguće pristupačnijim”, ali da inflacija visoka desetljećima to otežava.

Više cijene automobila poput Teslinog modela 3, njegovog najpristupačnijeg modela, mogle bi pojesti određenu potražnju. Ali analitičar JPMorgana Ryan Brinkman rekao je klijentima u četvrtak da je tvrtka možda u boljoj poziciji od nekih konkurenata “s obzirom na njezine općenito duže liste čekanja i lojalnu i željenu bazu kupaca”.

Rizici ostaju: to ne znači da su Tesline dionice zaštićene od rasprodaje. Analitičar Bank of America John Murphy primijetio je u srijedu da dionice tvrtke “možda već imaju savršenu cijenu (ili barem hiperbolički rast)”. To će učiniti sječu novih skupova – ili zadržavanje svojih dobitaka – složenijim pothvatom.

Bill Ackman odustaje od Netflixa

Milijarder ulagač Bill Ackman odlučio je smanjiti svoje gubitke na Netflixu kako dionice streaming servisa rastu.

Posljednje: Ackman je rekao investitorima da je njegova tvrtka, Pershing Square Holdings, prodala svoje udjele u Netflixu u srijedu nakon što je tvrtka prijavila zaradu. To je dovelo do gubitka od više od 400 milijuna dolara.
Ackman je prije samo nekoliko mjeseci uložio 1,1 milijardu dolara na Netflix.

“Iako je Netflixovo poslovanje u osnovi jednostavno za razumjeti, u svjetlu nedavnih događaja, izgubili smo povjerenje u našu sposobnost da predvidimo buduće izglede tvrtke s dovoljnim stupnjem sigurnosti”, napisao je Ackman.

Dionice tvrtke pale su u srijedu za 35 posto nakon što je objavila da je izgubila pretplatnike u prošlom tromjesečju po prvi put u više od desetljeća. Očekuje se da će ovog proljeća izgubiti još 2 milijuna pretplatnika.

Bio je to najgori Netflixov jednodnevni učinak od 2004. i zbrisao je više od 50 milijardi dolara s vrijednosti tvrtke.

Ackman je rekao da promjene u izgledima za rast pretplatnika dramatično utječu na to kako Pershing Square cijeni Netflixove dionice. Iako je izrazio podršku predloženim promjenama, uključujući verziju Netflixa koja uključuje oglase, rekao je da one otežavaju predviđanje kako će poslovanje poslovati.

“Na temelju dosadašnjeg rada menadžmenta, ne bismo se iznenadili kada bismo vidjeli da Netflix nastavlja biti vrlo uspješna tvrtka i izvrsna investicija s obzirom na trenutnu tržišnu vrijednost”, rekao je Ackman. “Ipak, vjerujemo da se disperzija rezultata proširila u dovoljnoj mjeri da je za tvrtku izazov ispuniti naše zahtjeve za glavnim holdingom.”

Ne samo Netflix: investitori postaju zabrinuti za širu industriju streaminga jer rastući troškovi života potiču kućanstva da smanje dodatne troškove. Disneyeve dionice pale su u srijedu za više od 5%, dok je Roku (ROKU) pao za 6%.

Cijene kuća u Americi samo rastu

Cijene nekretnina u Sjedinjenim Državama dosegle su najvišu razinu u ožujku dok su se kupci borili za sklapanje poslova prije nego što su stope na hipoteke još više porasle.

Prema National Association of Realtors, srednja cijena već izgrađene kuće u ožujku bila je 375.300 dolara, što je 15% više u odnosu na godinu prije, izvještava moja poslovna kolegica s CNN-a Anna Bahney.

Kako se trošak posudbe povećava, a osobni troškovi rastu, očekuje se da će potražnja za kućama pasti. Prošlog tjedna, stope na hipoteke dosegle su 5% po prvi put u više od 10 godina.

Ali za sada, tržište ostaje usijano.

“Tržište nekretnina počinje osjećati utjecaj oštrog rasta hipotekarnih stopa i veće inflacije koji utječu na kupovnu moć”, rekao je Lawrence Yun, glavni ekonomist NAR-a. “Ipak, kuće se brzo prodaju, a rast cijena kuća ostaje dvoznamenkasti.”

Ponuda kuća i dalje je ograničena, a profesionalni investitori preplavljuju tržište. Oni su u ravnini s gotovinom, što povećava konkurenciju za ograničena svojstva.

Podsjetimo: Federal Reserve Bank of Dallas izjavila je prošlog mjeseca da je zabrinuta zbog porasta cijena nekretnina i vidjela znakove da se stvara opasan balon.

Izvor/ CNN Business/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Izvor/ TESLA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI