Zašto SAD ne šalje vojsku u Ukrajinu?

Zašto SAD ne šalje vojsku u Ukrajinu?

Ruski ničim izazvan napad na Ukrajinu, koji sada traje već četvrti dan, naišao je na opću osudu zapadnih sila.

Sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini stigle su iz mnogih smjerova. Ali postavljanje vojnika na teren u Ukrajini, koja nije članica NATO-a, linija je koju SAD i drugi zapadni saveznici nisu bili spremni prijeći.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je o “Stanju Unije” u nedjelju da je Bidenova administracija “jasno stavila do znanja” da SAD neće “ostaviti čizme na zemlju”.
“Nećemo dovoditi američke trupe u opasnost”, rekla je.

Ali koji drugi čimbenici drže američke trupe izvan Ukrajine? Evo što trebate znati:

Zašto SAD neće poslati vojsku u Ukrajinu?

Iako su SAD u svakoj prilici osuđivale rusko djelovanje, predsjednik Joe Biden se potrudio da jasno stavi do znanja da američke snage neće ući u Ukrajinu i izravno se sukobiti s Rusijom.

Zašto je to? Kako je Biden rekao za NBC News ranije ovog mjeseca, “To je svjetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu pucati jedni na druge.” Drugim riječima, ulazak SAD-a u sukob ima potencijal da izazove globalni rat.

Umirovljeni general-pukovnik Mark Hertling, nacionalna sigurnost i vojni analitičar za CNN, izjavio je za What Matters u nedjelju: “Ključ diplomacije je ograničiti potencijal za rat. Dok je trenutni rat ruske ilegalne invazije na Ukrajinu tragičan, kaotičan i razorno, to je još uvijek regionalni sukob.”

“Ako NATO ili SAD pošalju trupe u Ukrajinu da im pomognu u borbi protiv Rusa, dinamika bi se prebacila na multinacionalni sukob s potencijalnim globalnim implikacijama zbog statusa nuklearne energije i SAD-a i Rusije. Zbog toga, SAD i NATO – i druge nacije diljem svijeta — pokušavaju utjecati na uspjeh Ukrajine i poraz Rusije pružanjem druge vrste potpore”, rekao je Hertling.

Što je s američkim trupama u Europi?

SAD je rasporedio tisuće vojnika diljem Europe, i prije i tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

Barbara Starr iz CNN-a izvijestila je u nedjelju da će više od 4000 vojnika američke vojske koji su privremeno raspoređeni u Europu sada imati produženu dužnost — najvjerojatnije za nekoliko tjedana — kao dio napora SAD-a da umire istočnoeuropske saveznike tijekom trenutnu krizu.

Ali te trupe nisu tu da se bore protiv Rusa.

Američke snage “nisu i neće biti uključene u sukob s Rusijom u Ukrajini”, rekao je Biden iz Bijele kuće u četvrtak.
Umjesto toga, američke trupe imaju zadatak obraniti “naše saveznike u NATO-u i uvjeriti te saveznike na istoku. Kao što sam jasno rekao, Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorija NATO-a punom snagom američke moći”, dodao je Biden.

Postoji li ikakav scenarij u kojem bi SAD izravno napao Rusiju?

Ukrajina graniči sa zemljama članicama NATO-a Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. Ako bi Rusija zaprijetila jednoj od ovih zemalja, SAD – zajedno s Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom i ostatkom NATO saveza od 30 članica – bi prema članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora morale odgovoriti.

Članak 5. jamči da se resursi cijelog saveza mogu koristiti za zaštitu svake pojedinačne države članice. Prvi i jedini put na nju se pozivalo nakon napada na SAD 11. rujna 2001.; kao rezultat toga, NATO saveznici su se pridružili invaziji na Afganistan.

Hoće li američke trupe pomoći u stvaranju zone zabranjenog leta u Ukrajini?

Sjedinjene Države neće dizati američke pilote u zrak kako bi stvorile zonu zabrane letova u Ukrajini, rekao je Thomas-Greenfield u nedjelju.

Stav Bidenove administracije da drži američke snage izvan Ukrajine znači “nećemo također dizati američke trupe u zrak, ali ćemo raditi s Ukrajincima kako bismo im dali mogućnost da se obrane”, rekla je.

Dok su neki ukrajinski dužnosnici pozvali zemlje NATO-a da “zatvore nebo” nad Ukrajinom, uspostava zone zabranjenog leta stavila bi SAD u izravni angažman s ruskom vojskom, što je Bijela kuća jasno dala do znanja da nije zainteresirana za to.

Kako još SAD pomažu Ukrajini?

Državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da je odobrio 350 milijuna dolara nove američke vojne pomoći Ukrajini.

“Danas, dok se Ukrajina hrabro i ponosno bori protiv ruskog brutalnog i ničim izazvanog napada, odobrio sam, u skladu s predsjedničkim izaslanstvom, neviđeno treće predsjedničko povlačenje do 350 milijuna dolara za neposrednu podršku obrani Ukrajine”, rekao je američki vrh diplomata je u priopćenju.

Prethodna povlačenja iznosila su 60 milijuna i 250 milijuna dolara, čime je ukupna vrijednost prošle godine iznosila više od milijardu dolara, prema službeniku administracije.

Osim toga, Blinken je u nedjelju objavio da SAD šalje gotovo 54 milijuna dolara humanitarne pomoći Ukrajini za pomoć onima koji su pogođeni ruskom invazijom.

Kako su SAD kaznile Rusiju?

Jednom riječju, sankcije.

SAD i zapadne zemlje uvele su nekoliko rundi sankcija Rusiji, ciljajući njezin bankarski, zrakoplovni i tehnološki sektor. Ove sankcije donose kazne u svim industrijama, uključujući:

Najvećim bankama zamrzava se imovina;

Ograničenja duga i kapitala za kritične rudarske, transportne i logističke tvrtke;

Veliki napor da se zatvori pristup kritičnoj tehnologiji za ključne ruske vojne i industrijske sektore;

U petak su SAD – zajedno s Europskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom – objavile da će uvesti sankcije izravno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

A u subotu su SAD i Europska komisija, zajedno s Francuskom, Njemačkom, Italijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom, objavile da će izbaciti određene ruske banke iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje tisuće financijskih institucija diljem svijeta.

“Sankcije, blokade, ekonomski utjecaj, izgradnja saveza protiv Putinovih postupaka uz istovremeno opskrbu Ukrajini oružjem i drugom pomoći će, nadamo se, spriječiti eskalacije i neželjene posljedice diljem svijeta”, rekao je Hertling.

Gdje sjedi javno mnijenje?

Kao što smo pisali prošli tjedan, Amerikanci su oprezni u pogledu američke intervencije u sukobu Rusije i Ukrajine, pokazuju ankete provedene uoči ruske invazije.

U anketi AP-NORC-a, samo 26% Amerikanaca vjeruje da bi SAD trebale igrati glavnu ulogu u situaciji između Rusije i Ukrajine. Otprilike polovica, 52%, reklo je da bi trebao igrati sporednu ulogu, a još 20% da ne bi trebao igrati nikakvu ulogu.

Jedna trećina demokrata (32%) i 22% republikanaca željeli su da SAD igraju glavnu ulogu. Neovisni će najvjerojatnije reći da SAD ne bi trebao igrati nikakvu ulogu; 32% se tako osjeća, u usporedbi s 22% među republikancima i 14% među demokratima.

Što slijedi?

Thomas Greenfield rekao je u nedjelju da SAD “ništa nije skinuo sa stola” na pitanje o ciljanju sankcija na ruski energetski sektor, što se do sada nije dogodilo.

“Povećavamo se kao i Rusi, tako da ima još toga”, rekla je Bashu.

Američki i europski dužnosnici razgovarali su o ciljanju sankcija protiv ruske središnje banke, što je korak bez presedana za gospodarstvo veličine Rusije. Thomas-Greenfield nije dao precizan trenutak za to, ali je rekao: “Ovo se događa vrlo, vrlo brzo.”

Razmjere sankcija središnje banke još uvijek su u raspravi i mogle bi biti veće nego što su dužnosnici brzojavom objavili, izvijestio je CNN-ov Phil Mattingly.

Analiza Paula LeBlanca, CNN

Izvor/ CNN/ Foto: U.S.Army/ Department of Defense

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI