ZAŠTO NAM AMERI (NE) VJERUJU?

ZAŠTO NAM AMERI (NE) VJERUJU?

Dok svijet gleda posljedice ruske invazije na Ukrajinu već i zreo čovjek vidi da je u Hrvatskoj krenula politička Oluja. Ako ruski politički utjecaj u svijetu trenutno i jeste ograničen, u Hrvatskoj očito nije. Kad Rusi umarširaju nekada najvećom i najjačom političkom strankom u Hrvatskoj ne treba im potpuna kontrola jer ruske mreže utjecaja naizgled sežu do vrhunca stranačke vlasti koja o tome donosi odluke.

Glavni razlog zašto američki strateški partneri ne vjeruju hrvatskim političarima je u tome što ih je Hrvatska politička klasa razočarala. U posljednjih nekoliko godina ta politička klasa se bavila sama sobom, a ne donošenjem zakona, reformom pravosuđa, suzbijanje korupcije i gospodarskog kriminala, od predstečajnih nagodbi pa nadalje…Samo zbog mnogih uhićenja vladajućih političara ugled vladajuće stranke u Hrvatskoj među američkim prijateljima je duboko narušen.

Šef HDZ-a, hrvatski premijer Plenković je na inzistiranje američke administracije oštro krenuo u borbu protiv koruptivne hobotnice koja je već postala ozbiljan teret za njega samoga jer je čine i mnogi članovi njegove stranke i vlade. Amerikanci su pomislili da je napokon vrijeme da se Plenković razračuna s njima i istrgne državu pa i tu stranku iz samih ralja ruskih mafijaša. Što mu naravno nije pošlo za rukom. Energetika, poljoprivreda, trgovina i turizam samo su neke od grana hrvatskog gospodarstva u kojima je sve veći utjecaj Moskve na što nas ameri upozoravaju.

Amerikanci smatraju kako Plenkovićeva vlada bez obzira na sve manjkavosti, nije u stanju izaći na kraj s proruskom ekipom.

I kod bivše HDZ-ove vlade stvari nisu tako dobro stajale jer su se Ruski interesi ozbiljno infiltrirali u vrh te stranke i hrvatske politike. Najviše u energetici, koja je postala ozbiljna bojišnica amerikanaca i rusa u Europi nakon Putinove agresije u Ukrajini.

Posebno živopisan primjer je HDZ-a koji je uzimao novac (donacije) od Zaklade Nova pokoljenja, kojom također upravlja proruska ekipa, HDZ-u tijekom 2014. i 2015. godine donirala oko 2,6 milijuna kuna. Pa onda pokušaj bivšeg ministra gospodarstva koji je pokušavao Hrvatsku povezati u biznis s ruskim Rosatomom, samo je jedan od primjera zbog čega i zašto HDZ prozivaju proruskim.

Prisjetimo se i one zavrzlame oko HDZ-a i firme Migrit energija i s njom povezanim društvima. Pa zar nisu finske vlasti provele istragu i zaključile da je ta tvrtka u prikrivenom ruskom vlasništvu? Pa zar nije kroz tu tvrtku i ta društva te njihove zaklade HDZ primao donacije? Ma jok, nije, samo nam se pričinjava. Pa naravno da HDZ nije proruski, ma kako nam to samo može pasti na pamet.

Naravno, nisu Rusi od jučer u Hrvatskoj a kad počnemo o Putinovom ruskom milijarderu Gljadelkinu koji je zavladao hrvatskim građevinskim sektorom, razmotat će se čitavo klupko veza koje vodi do najviših sfera HDZ-ove vlasti u Hrvatskoj. Pa zar nije prijatelj hrvatskoga premijera Plenkovića u jeku ove krize iznio procjenu da cijene plina više nikada neće biti ono što su bile, naravno šefu Prvog plinarskog društva, najvećeg trgovca plinom u Hrvatskoj, kojemu otkako je potpisan ugovor s Gazpromom ide jako dobro, a na vrhu Gazproma sjedi sam ruski diktator Vladimir Putin.

Dakle, nije čudno zašto američki prijatelji u Hrvatskoj žele vidjeti nova lica u politici koja će vratiti njihovo povjerenje kao najvažnijeg strateškog partnera, a ljudima nadu da će nova Hrvatska vlada biti bliska svojem vlastitom narodu te da nas neće prodavati ruskom agresoru.

Za neke zvuči nevjerojatno kao teorija zavjera ili teorije urota! No upravo je ovo sve istinito, tu smo među povlaštenom proruskom elitom. Tu su i određeni “dokazi” kojima se nastoji potvrditi postojeća teorija. Teško ih je opovrgnuti i svakoga tko to pokuša treba ih smatrati proruskim igračima. Sve dok u Hrvatskoj postoje jaki mehanizmi slobodnih medija koji mogu propitkivati ovakve događaje i zahtijevati odgovornost izabrane Vlade ne treba strahovati.

Sa svima njima Plenković se morao razračunati uz podršku američke administracije kao što je imao i potporu europske zajednice. Na taj način je mogao steći simpatije i kod onih koji nisu baš skloni HDZ-u. Imao je povijesnu priliku da se obračuna s kriminalom a došao je do te razine da će sam sebe politički umiroviti.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI