Zdravko Boras zaštitnik duhanske mafije? Primao ministarsku plaću u Hercegovini, a u Hrvatskoj uzimao mirovinu od 6.500 kn

Zdravko Boras zaštitnik duhanske mafije? Primao ministarsku plaću u Hercegovini, a u Hrvatskoj uzimao mirovinu od 6.500 kn

Na splitskom Općinskom sudu ponovo je počelo jedno vrlo zanimljivo suđenje, a glavni protagonist je Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadno hercegovačke županije Federacije BIH.

Za one koji možda ne znaju Borasa se optužuje za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno na štetu hrvatskih poreznih obveznika.

Boras je po optužnici u vrijeme svog ministrovanja od veljače 2015. godine do kraja travnja 2016. uzimao invalidsku mirovinu, na što jasno nije imao pravo. Tako je kao ministar BiH primao svoju plaću a iz Hrvatske je dobivao oko 6500 kuna mjesečno.

No, zanimljivo je kako je Boras uopće stradao i tako priskrbio sebi invalidsku ranu mirovinu. Iz pouzdanih izvora saznali smo da je nestručno dirao ručnu bombu i tako ranio sebe i još dvojicu svojih kolega. Isto tako kruže provjerene priče kako je Boras zaštitnik duhanske mafije koja mu zauzvrat renovira kuću, obnavlja vozni park a šteke cigareta je osobno nosio po diskontima naređujući  vlasnicima kako moraju prodavati te cigarete. Uz to što je vlastitu ženu postavio za osobnu tajnicu spominje se i zataškavanje teških kaznenih djela u Grudama te udaranje šakom graničnog policajca.

Oni koji Borasa znaju navode kako je molio Milijana Brkića da mu sredi ovo kazneno djelo nezakonitog primanja invalidske mirovine, a osobno se hvali kako kod Dragana Čovića ulazi kad želi i otvara vrata nogama te kako mu je isti Čović dao privatni broj na koji ga može nazvati u bilo koje doba dana i noći.

Kako bi hrvatski porezni obveznici znali kome je išao mjesečno njihov novac treba naglasiti kako u krugovima oko njega svi dobro znaju kako je sitni lopov i kriminalac te zaštitnik već spomenute duhanske mafije Ljubuškog kotara. Od cjepača drva kod Zlatana Mije Jelića dogurao je do mjesta ministra MUP-a Ljubuški a svima onima koji su mu pomogli okrenuo je leđa pa tako i Jeliću koji sada ima problema i u BiH a sve to zbog Zdravka Borasa.

Dobri poznavatelji Borasovih djela spominju kako je 1987.godine uhićen u Vrgorcu zbog krađe sedam pršuta a grožđe je krao i prodavao na plantaži koju je kad se opernatio i kupio i na njoj sadi 30 tisuća sadnica duhana i distribuira ga duhanskoh mafiji. Vrsne i stručne inspektore je rastjerao i zaposlio svoje poslušnike. I tako uz potporu lokalnog HDZ-a od svoje duhanske mafije dobiva stanove u Mostaru i Makarskoj.

Iako se sudske rasprave vode Boras nije bio nazočan, a kako je u svojoj obrani prvi puta naveo da se ne osjeća krivim po zakonu nije ni obavezan dolaziti na rasprave. Kako će sve to u Splitu sudac Ante Unković završiti teško je reći no svakako zaslužuje podršku da vrati poreznim obveznicima ono što im je na prevaru oduzeto.

Autor/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI