ZASLUŽENA POČAST! Akademik Reiner izabran za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti

ZASLUŽENA POČAST! Akademik Reiner izabran za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i ugledan hrvatski znanstvenik, akademik Željko Reiner izabran je za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Europaea).

Europske akademije znanosti i umjetnosti osnovana je na inicijativu Kraljevskog društva (Royal Society) Ujedinjene Kraljevine, a utemeljena je u Cambridgeu u rujnu 1988. godine kao neovisna znanstvena paneuropska institucija, priopćeno je u utorak iz Reinerova kabineta, prenosi HINA.

Promiče izvrsnost u humanističkim, pravnim, gospodarskim i društvenim znanostima te medicini, matematici i ostalim područjima znanosti s ciljem postizanja općeg dobra.

Članom se postaje samo na poziv i to na prijedlog dva člana Akademije, a izbor za člana je znak priznanja za osobita znanstvena dostignuća u raznim područjima znanosti, navodi se u priopćenju.

Među članovima Europske akademije znanosti i umjetnosti je i 80 dobitnika Nobelove nagrade, dodaje se u priopćenju, prenosi HINA.

Akademik Reiner je objavio mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi, te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa. Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije. Vodio je više znanstveno-istraživačkih projekata, član je uredništava i recenzent više uglednih međunarodnih časopisa.

Podsjetimo, Hrvatski sabor ima privilegiju da bude dom jednog pravog viteza i akademika koji je postao hrvatski vitez Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog. Od sada i Europska akademija znanosti i umjetnosti ima takvu privilegiju.

Foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI