“PRIJEM RATNIH ZAPOVJEDNIKA” Odlikovani general Gotovina: “Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom”

“PRIJEM RATNIH ZAPOVJEDNIKA” Odlikovani general Gotovina: “Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom”

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.

General Ante Gotovina je kazao da ovo visoko državno odličje doživljava kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države s prvim hrvatskim predsjednikom dr.Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom, nesebično i časno branili i obranili svoje domove i našu domovinu.

‘S ponosom i tugom se sjećamo naše braće koja nisu s nama. Njihova žrtva i pobjeda u Domovinskom ratu temelj su i pretpostavka sigurnosti i sloboda koje su danas zajamčene svima koji žive u našoj domovini’, kazao je Ante Gotovina.

Poručio je da nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju i socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela. ‘Država je jaka koliko su jake njene institucije, izgradnja sustava i snaga zajedništva, po tome povijest pamti i kralja Petra Krešimira IV. po kome ove odličje ime i nosi’, kazao je Gotovina.

Daleko najveća zvijezda off-programa u Kninu tijekom proslave obljetnice “Oluje” bio je general Ljubo Ćesić Rojs.

Dok su se uzvanici skupljali u nastavku programa, na Legendarnog generala Rojsa navalio je običan svijet “Narod”. Svi su htjeli za uspomenu na Dan pobjede iz kraljevskog Grada Knina imati fotografiju s jednim od glavnih sudionika izvojevane pobjede u Domovinskom obrambenom ratu.

Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general Hrvatske vojske kaže da je čuo da se vlast prepala i da je sve u zoru organizirala. Ma šta se imaju prepadati?! Pa Tuđman je ’93. izviždan na utakmici Dinama i Hajduka, ali čovjek se nije dao smesti. Imao je svoju viziju i vozio po njoj” – pojašnjavao je Ćesić, koji je najavio da će iz Knina pravac u Glinu i na Thompsonov koncert, prenosi Slobodna Dalmacija.

General Rojs traži od ove Vlade da na granici u Vinjanima posebnu kolonu otvore Hrvatima iz Hercegovine i Bosne. “Ljudi, naši državljani, imaju naše putovnice, a ne mogu prijeći. Otamo ih tjera mali Alija, ovdje ih Hrvatska neće” – dodao je Ljubo Ćesić Rojs.

Petog kolovoza u Kninu pokazat će se zajedništvo, uvjeren je umirovljeni general Ljubo Česić Rojs, predstavnik Hrvatskog generalskog zbora.

Operacija za ulazak i oslobađanje počela je 9 mjeseci i 5 dana prije 5. kolovoza 1995. godine. Nastala je pod nazivom Zima 94.”, kazao je Ćesić Rojs.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI