Ćorić: Zakonom o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe ugroza manja 14 puta

Ćorić: Zakonom o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe ugroza manja 14 puta

Donošenjem Zakona o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe godišnja ugroza stanovništva od poplava smanjit će se na tom području za čak 14 puta, a prosječne godišnje direktne i indirektne štete za 85 posto, istaknuo je u petak u Saboru ministar ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavljajući zakonski prijedlog kojeg su podržali i vladajući i oporba.

“Nakon provedbe ovog projekta godišnja ugroza stanovništva od poplava će se smanjiti za čak oko 14 puta. Sada je godišnje u prosjeku ugroženo oko 2.130 stanovnika, a provedbom projekta bit će manje od 160 stanovnika. Doći će i do smanjenja prosječnih godišnjih direktnih i indirektnih šteta za oko 238 milijuna kuna u odnosu na sadašnjih 280 milijuna kuna, što je smanjenje za 85 posto”, naglasio je Ćorić.

Kako je naveo, projekt procijenjene vrijednosti oko 900 milijuna kuna obuhvaća gradnju nasipa i drugih zaštitnih regulacijskih vodnih građevina na karlovačkom i sisačkom području te u Odranskom polju. Uključuje i gradnju pregrade Brodarci s pratećim objektima te prokopa Korana s pratećim objektima, a sufinancirat će se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izradi posebnog zakona, dodao je, pristupilo se kako bi se projekt realizirao u što kraćem roku te se do kraja 2019. očekuje odobrenje za projekt, a do kraja 2023. izgradnja regulacijske i zaštitne vodne građevine.

“Najveći izazov projekta je, zbog kompleksnosti i duljine trajanja postupaka, rješavanje imovinsko pravnih odnosa za oko 15 tisuća zemljišnih čestica”, kazao je Ćorić.

Ne izgradi li se sustav zaštite od poplava štete mogu iznositi preko četiri milijarde kuna

Upozorio je kako bi štete, nastavi li se sadašnji hidrološki trend, a sustav obrane od poplava se ne izgradi, mogle pri novim pojavama velikih voda u slučaju propuštanja sadašnjeg sustava zaštite od poplava iznositi preko četiri milijarde kuna, a ugroženi broj stanovnika bi se povećao.

Saborski zastupnici složno su pozdravili donošenje zakona, koji će omogućiti realizaciju strateškog investicijskog projekta zaštite od poplava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke te u manjem dijelu Zagrebačke županije.

Apsolutno je dobro da se donosi ‘lex specialis’ za projekte za koje želimo povući sredstva iz EU-a, ocijenila je Anka Mrak Taritaš (Glas).

“Ovo je jednostavnim rječnikom rečeno prečac kako doći što prije do dokumenata koji su nam potrebni za realizaciju projekata”, kazao je Milorad Batinić (HNS) .

Marija Jelkovac (HDZ) istaknula je kako ljudi na ugroženim područjima s nestrpljenjem očekuju taj projekt, s obzirom na ogromne štete proteklih godina. “Uslijed poplava u Karlovcu u veljači 2014. ukupna procijenjena šteta iznosila je 28,3 milijuna kuna, u rujnu u 2014. godine 65,6 milijuna kuna, a u listopadu 2015. godine 28,6 milijuna kuna kada je isto tako uslijed odrona zemljišta šteta procijenjena u iznosu od 26,3 milijuna kuna”, kazala je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI