Zajedno za potrošače – “SVE NA JEDNOM MJESTU!”

Zajedno za potrošače – “SVE NA JEDNOM MJESTU!”

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u subotu, 19.5.2018., u Zagrebu na Cvjetnom trgu održano je događanje “Sve na jednom mjestu!”

Na jedinstvenom tržištu EU-a ljudi, roba, usluge i novac mogu se kretati na području EU-a jednako slobodno kao unutar jedne države. Građani EU-a mogu studirati, živjeti, kupovati, raditi i umiroviti se u bilo kojoj državi članici EU-a, a mogu i uživati u proizvodima iz cijele Europe. Ključnu ulogu u uklanjanju prepreka trgovini ima uzajamno priznavanje i jedinstveno poštivanje propisa.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zaduženo je za koordinaciju implementacije EU zakonodavstva u području prava poslovnog nastana i slobode pružanja usluga, slobode kretanja robe i zaštite potrošača. Unutar MINGPO-a se pokrivaju sva područja i informacije bitne za poslovanje tvrtki na unutarnjem tržištu – od njegova osnivanja do prava na pružanje usluga i trgovine robom, zaštite građana kao potrošača i dionika na unutarnjem tržištu; i to kako putem jedinstvenih EU alata, tako i putem nacionalne nadogradnje istih, a sve u cilju ostvarivanja što bolje primjene njihovih prava na pristup svim raspoloživim informacijama.

U cilju približavanja svih ovih informacija građanima, malim, srednjim i velikim tvrtkama, cijeloj javnoj upravi nastavljamo sa ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave koje je započeto dana 9. rujna 2017. godine u Zagrebu, te održano u Osijeku 22. rujna 2017., Varaždinu 29. rujna 2017., Rijeci 13. listopada 2017. i Splitu 27. listopada 2017. godine.

Događanjem „Sve na jednom mjestu!“ se na jednom mjestu i na najpristupačniji način predstavlja kako se mogu koristiti sva prava koje imamo kao građani RH bilo kao pojedinac koji kupuje određeni proizvod i nije zadovoljan istim, ili kao tvrtka koja želi plasirati svoje proizvode ili usluge na područje druge države članice.

Instrumenti koji će se predstaviti na događanju “Sve na jednom mjestu!” su:

1. CUT – Centar unutarnjeg tržišta EU
2. SOLVIT – neformalni mehanizam koji pomaže građanima i tvrtkama u rješavanju prekograničnih problema koje uzrokuju tijela javne vlasti na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini neispravnom primjenom prava EU-a
3. TRIS – notifikacija neharmoniziranih propisa
4. IMI – informacijski sustav unutarnjeg tržišta namijenjen nadležnim tijelima javne uprave za međusobnu prekograničnu suradnju
5. PCP – Kontaktna točka za proizvode
6. JKT – jedinstvena kontaktna točka za usluge
7. Zaštita potrošača
8. E-usluge povjerenja
9. E-račun
10. Internet trgovina

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI