VAŽNOST ZAJEDNIŠTVA U OČUVANJU ŠUMA: Na Petrovoj gori “Šuma hrvatsko-turskog prijateljstva”

VAŽNOST ZAJEDNIŠTVA U OČUVANJU ŠUMA: Na Petrovoj gori “Šuma hrvatsko-turskog prijateljstva”

S ciljem promicanja važnosti zajedništva svih država u očuvanju šuma, u petak će na Petrovoj gori predstavnici Hrvatskih šuma i Turske agencije za suradnju TIKA simbolično saditi “Šumu hrvatsko – turskog prijateljstva“.

Iz hrvatskih šuma prihvaćena je inicijativa Turske agencije za suradnju TIKA, putem koje će se zasaditi “Šuma hrvatsko – turskog prijateljstva” u sklopu Programa razmjene iskustava, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću hrvatskih šuma.

Sadnja šume biti će u petak na Petrovoj gori, područje Šumarije Topusko, gospodarska jedinica Petrova gora-Bublen, cesta od Lovačkog doma Muljava prema Spomeniku. Okupljanje je planirano u 10 sati u Lovačkom domu Muljava, a sadnja će trajati do 12 sati u podne.

Dogovorena je sadnja sadnica hrasta kitnjaka. Kao zanimljivost je istaknuta činjenica da hrvatski i turski jezik imaju vrlo sličnu riječ za kesten (kestane), koji je česta vrsta na području Petrove gore, ali ugrožena mnogim štetnicima te je poželjna promocija njegove važnosti u šumskim sastojinama. U tu svrhu je planirana sadnja nekoliko sadnica kestena. Isto vrijedi i za stablo duda (turski dut) koje nije šumska vrsta, ali će simbolično posađena sadnica u budućnosti biti hrana pticama ornitološkog parka, kao i cjelokupnom životinjskom svijetu Petrove gore.

Sadnja je simbolićna i ne predstavlja umjetno pošumljavanje, sanaciju ili rekonstrukciju i ne mijenja redovne poslove Hrvatskih šuma.

Sudionici pošumljavnja su studenti iz Turske, učenici Šumarske škole u Karlovcu, predstavnici Turskog veleposlanstva i TIKA-e, predstavnici Hrvatskih šuma, Veleučilišta u Karlovcu te općina Topusko i Vojnić.

Foto/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI