Ministar Božinović: oko reforme zajedničkog sustava azila treba konsenzus a ne preglasavanje

Ministar Božinović: oko reforme zajedničkog sustava azila treba konsenzus a ne preglasavanje

Za osjetljiva pitanja poput reforme zajedničkog sustava azila od velike je važnosti postići suglasnost svih država članica EU-a jer svako nadglasavanje ne bi pridonijelo održivoj politici na dulji rok, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović.

“Mislim da je za ovakva pitanja od velike važnosti da se suglase svi. Svako nadglasavanje ne bi pridonijelo održivoj politici na dulji rok”, izjavio je ministar Davor Božinović, koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

“Pokušava se naći ravnoteža između načela solidarnosti i odgovornosti te sve većeg inzistiranja na zaštiti vanjskih granica i činjenice da se unutar schengenskog prostora uvode kontrole upravo zbog sekundarnog kretanja migranata. To su sve pitanje za koja još nema rješenja na europskoj razini. Postoje države koje različito gledaju na ovu situaciju, ali svi pokazuju dobru volju”, izjavio je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Glavna tema ministarskog sastanka u Luxembourgu je reforma zajedničkog sustava azila.

Zemlje članice se već dvije godine pokušavaju dogovoriti oko reforme Dublinske uredbe, koja propisuje da se zahtjev za azil rješava u zemlji u kojoj je tražitelj stupio na tlo Europske unije. To pravilo se pokazalo neučinkovitim u jeku velike migrantske krize 2015. godine.

Odluka se može donijeti i kvalificiranom većinom, ali se sada ulažu maksimalni napori kako bi se postigao konsenzus s obzirom na osjetljivost pitanja.

Ministar Davor Božinović kaže da je pod bugarskim predsjedanjem učinjen veliki napredak oko reforme zajedničke politike azila, ali da ima još dosta pitanja oko kojih nema suglasnosti te da će se o tome raspravljati i na summitu čelnika zemalja članica krajem lipnja. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI