Zajedničkim radom zagrebačkih policajaca, MUP-a, USKOK-a, kriminalističke policije iz Slovenije i Srbije te četiri države razotkriveno zločinačko udruženje

Zajedničkim radom zagrebačkih policajaca, MUP-a, USKOK-a, kriminalističke policije iz Slovenije i Srbije te četiri države razotkriveno zločinačko udruženje

Zagrebačka policija je u subotu, nakon što je Uskok započeo istragu nad 13-oro članom organiziranom skupinom krijumčara droge, precizirala detalje međunarodne akcije u kojoj je zaplijenjeno nešto više od devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, 6,3 kilograma marihuane i 295 tableta MDMA.

Rezultat akcije: trinaest osumnjičenih za krijumčarenje najmanje sto kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Službe kriminaliteta droga u suradnji sa Službom kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije MUP-a i u koordinaciji s USKOK-om te policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Republike Slovenije i Republike Srbije te Nizozemskom, Njemačkom, Austrijom i Švicarskom proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba. Na području Policijske uprave zagrebačke uhićeno je ukupno devet osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruženja i više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruženja, dok su istovremeno na području Republike Slovenije uhićene dvije osobe, priopćila je Zagrebačka policija.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem na području Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave krapinsko-zagorske, Policijske uprave istarske i na području Republike Slovenije provedeno je više pretraga osoba, domova i osobnih automobila kojom prilikom je pronađeno: 625,38 grama kokaina, 3316,5 grama amfetamina,142 grama marihuane, jedna tableta droge MDMA, 18398 grama paracetamola (punila za povećanje mase droge), 80,5 grama praškaste materije (punila za povećanje mase), metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje, dvije metalne žlice i metalni skalpel s tragovima kokaina, šest digitalnih vaga za precizno mjerenje mase, plinski pištolj, više stotina komada tableta te veći novčani iznos za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Također tijekom kriminalističkog istraživanja privremeno su oduzeti osobni automobili marke Renault Scenic, zagrebačkih registarskih oznaka i BMW X5 njemačkih nacionalnih oznaka budući su u njima pronađena preuređena mjesta za skrivanje i prijevoz droge te je utvrđeno da su članovi zločinačkog udruženja navedena vozila koristili za krijumčarenje kokaina i amfetamina s područja Kraljevine Nizozemske na područje Republike Slovenije i Hrvatske.

Nadalje, tijekom kriminalističkog istraživanja uhićeno je nekoliko osoba te je zaplijenjena droga i to, od lipnja do rujna 2019. godine u tri su navrata na području Švicarske, a potom i Austrije te Zadra uhićena trojica muškaraca kod kojih je, kod svakog od njih, pri tome pronađen po jedan kilogram kokaina.

Također, sredinom rujna 2019. na Graničnom prijelazu Cvetlin uhićen je hrvatski državljanin kod kojeg je tom prilikom pronađeno pet kilograma kokaina, a ujedno mu je oduzet osobni automobil Audi Q7, njemačkih nacionalnih oznaka budući je u njemu pronađeno preuređeno mjesto za skrivanje i prijevoz droge. Početkom veljače 2020. na području Slovenije, uhićen je hrvatski državljanin te su pronađene tri litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja. Nadalje,10. veljače 2020. na području Zagreba uhićen je hrvatski državljanin te je pronađeno 616 grama amfetamina, 11.441,00 grama manitola u prahu (punila), 7,5 litara otopine manitol (punila), 13 digitalnih vaga za precizno mjerenje mase te je oduzet novčani iznos za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge. Devet dana kasnije isto na području Zagreba, kod tom prilikom uhićenog hrvatskog državljana pronađeno je 3620 grama marihuane. Dan kasnije, 20. veljače 2020. na području Zagreba uhićena su još dva hrvatska državljanina kod kojih je pronađeno 245 grama amfetamina, 21 gram marihuane, 0,7 grama droge MDMA, digitalna vaga s tragovima droge i 137,0 grama punila. Još dvojica hrvatskih državljana uhićena su 28. veljače 2020. na području Zagreba kod kojih je pronađeno je pronađeno 2.573,00 grama marihuane, 422 grama kokaina, 294 komada tableta droge MDMA, 61 grama praškaste materije (punila), tri digitalne vage za precizno mjerenje mase te novčani iznos za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Cjelokupnim kriminalističkim istraživanjem, unazad godinu dana ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto: 9,047.38 grama kokaina, 4,177.5 grama amfetamina, 3 litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja, 6,356.0 grama marihuane, 295 tableta droge MDMA, 30,178.5 grama punila za povećanje mase droge (paracetamol, manitol), 7,5 otopine manitola, 23 digitalne vage za precizno mjerenje mase, 3 osobna automobila s preuređenim mjestima za skrivanje i prijevoz droge, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje te značajni novčani iznos u eurima i kunama za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 58-godišnji hrvatski državljanin organizirao zločinačko udruženje na način da je u zajedničko djelovanje povezao sedam državljana Hrvatske i dva državljana Republike Slovenije starosti između 25 i 53 godina, s ciljem kontinuirane nabave i krijumčarenja kokaina i amfetamina s područja Kraljevine Nizozemske na područje Slovenije i Hrvatske te potom njene daljnje prodaje za potrebe narko tržišta Švicarske, Austrije i Hrvatske. Članove ovog zločinačkog udruženja sumnjiči se da su u razdoblju od 19. ožujka 2019. do 6. ožujka 2020. godine, u ukupno dvadeset i jedan navrat, s područja Kraljevine Nizozemske na područje Slovenije i Hrvatske prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, trinaest osumnjičenih osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb.

Ovo kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s policijama Kraljevine Nizozemske, Njemačke, Austrije, Švicarske te policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Republike Slovenije i Republike Srbije te zahvaljujući čijem zajedničkom radu je uspješno provedeno, stoji u priopćenju Zagrebačke policije.

FOTO: PU zagrebačka

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI