Zajednička regionalna vježba policijskih i carinskih instruktora iz Hrvatske, Srbije i BiH

Zajednička regionalna vježba policijskih i carinskih instruktora iz Hrvatske, Srbije i BiH

U Opatiji se održava regionalna obuka o pripremama i procedurama za prekrcaj na plovila, u okviru Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS), koji organizira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

U sklopu navedene obuke koja se održava u razdoblju od 23. do 27. rujna 2019.  godine , 24. rujna, održana je zajednička regionalna vježba na kojoj su sudjelovali policijski i carinski instruktori iz Hrvatske, Srbije i BiH. Vježbi su prisustvovali pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu William Robert Kohorst.

Vježba je održana po scenariju u kojemu su policijski službenici zaustavljali nepoznato plovilo zbog sumnje da se njime krijumčari osobe sa putničkog broda na kopno. Policijski službenici na plovilima tipa C presreću sumnjivo plovilo i uspostavljaju komunikaciju sa skiperom plovila. Nakon što nisu otklonjene sumnje u ispravnost sumnjivog plovila i posade, tim za prekrcaj ukrcava se na sumnjivo plovilo te obavlja pregled plovila.

Na plovilu pronalaze jednu NN osobu, za koju postoji opravdana sumnja da se nezakonito nalazi u Republici Hrvatskoj. Nakon toga posada sumnjivog plovila pruža fizički otpor, nakon čega policijski službenici primjenjuju sredstva prisile, svladavaju otpor te uhićuju četiri člana posade.

Vježba se provodila korištenjem policijskih plovila Policijske uprave primorsko-goranske, odnosno policijskim brodom tipa A, P-105 „Marino Jakominić“, policijskim plovilom tipa B, P-206 „Trsat“ te policijskim plovilima tipa C, P-325 i P-331.

Po završetku vježbe, prisutni uzvanici iskazali su zadovoljstvo profesionalnim pristupom sudionika vježbe te visokom razinom obuke policijskih službenika kao i stručnim radom instruktora, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto: MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI