Rumunjska zainteresirana za hrvatsko naoružanje – Božinović: “Sve o čemu se priča u Berlinu, Parizu i Bruxellesu i Hrvatska osjeća na svojim granicama”

Rumunjska zainteresirana za hrvatsko naoružanje – Božinović: “Sve o čemu se priča u Berlinu, Parizu i Bruxellesu i Hrvatska osjeća na svojim granicama”

Rumunjska policija, koja poput Hrvatske nadzire vanjsku granicu EU, zainteresirana je za nabavu hrvatskog naoružanja i opreme za specijalne namjene, istaknuto je na sastanku hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića (HDZ) s rumunjskom kolegicom Carmen Daniela Dan.

Dvoje ministara sastalo se u četvrtak u Bukureštu uoči sastanka Salzburškog foruma, neformalne skupine zemalja srednje i istočne Europe koja potiče suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost.

Rumunjska policija koja samo na zaštiti granica ima oko 13000 ljudi, a strateški joj je cilj ulazak u Šengen, planira ulaganja u zaštitnu opremu. Veliki interes rumunjska ministrica iskazala je za kupnju pištolja karlovačke tvrtke HS Product, ali i zaštitnih kaciga i opreme.

Na sastanku je istaknuto da Rumunjska i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja te da je dobra suradnja izražena u kulturnoj i gospodarskoj te posebno u policijskoj suradnji.

Izrečena je uzajamna podrška za ulazak u šengenski prostor, uz ocjenu da se zajednička europska sigurnost grad na njenim vanjskim granicama, posebno u svjetlu pojačanih trendova ilegalnih migracija.

“Sve o čemu se priča u Berlinu, Parizu i Bruxellesu i Hrvatska osjeća na svojim granicama”, kazao je Božinović, dodajući da Hrvatska u tim naporima očekuje rumunjsku potporu. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI