ZAHVALAN NA POMOĆI, ALI…Zelenski: ‘Da smo članica NATO-a, rat ne bi počeo’

ZAHVALAN NA POMOĆI, ALI…Zelenski: ‘Da smo članica NATO-a, rat ne bi počeo’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da Rusija ne bi izvršila invaziju na tu zemlju, da je njegova zemlja ranije primljena u savez Sjevernoatlantskog saveza.

“Da smo članica NATO-a, rat ne bi počeo. Želio bih dobiti sigurnosna jamstva za svoju zemlju, za svoj narod”, rekao je Zelenski za CNN Fareed Zakaria na “GPS-u”, dodajući da je zahvalan na pomoći koju je NATO pružio od početka invazije. “Ako su članice NATO-a spremne vidjeti nas u savezu, učinite to odmah jer ljudi svakodnevno umiru.”

Nastavio je: „Ali ako niste spremni sačuvati živote naših ljudi, ako samo želite da nas vidite kako se nalazimo u dva svijeta, ako nas želite vidjeti u ovoj sumnjivoj poziciji u kojoj ne razumijemo možete li nas prihvatiti ili ne – ne možete nas staviti u ovu situaciju, ne možete nas prisiliti da budemo u ovom limbu.”

“Zamolio sam ih osobno da izravno kažu da ćemo vas primiti u NATO za godinu-dvije ili pet, samo recite to izravno i jasno ili jednostavno recite ne”, rekao je Zelenski. “I odgovor je bio vrlo jasan, nećete biti članica NATO-a, ali javno će vrata ostati otvorena”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Zelensky kaže da Ukrajina ne može ugroziti svoj “teritorijalni integritet”

Zelenkski je rekao je da postoje “kompromisi” koje Ukrajina ne može napraviti u pregovorima s Putinom.

CNN-ov Fareed Zakaria pitao je Zelenskog o ruskim zahtjevima — uključujući da priznaju da je Krim dio Rusije, da su dvije republike u Donbasu neovisne republike i da jamče da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a. Rekao je: “Postoje kompromisi na koje ne možemo biti spremni kao neovisna država.”

Zelenski je nastavio: “Svaki kompromisi vezani za naš teritorijalni integritet i naš suverenitet i ukrajinski narod su govorili o tome, oni nisu dočekali ruske vojnike s hrpom cvijeća, dočekali su ih hrabro, dočekali su ih s oružjem u rukama. ruke.”

Zelenski je rekao da Rusija “ne može nasilno izvoljeti naklonost građanima druge zemlje”.

“Ne možete jednostavno natjerati predsjednika druge zemlje da bilo što prizna upotrebom sile”, dodao je.

Još nešto konteksta: U intervjuu za CNN, Zelenski je rekao da je spreman pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da ako bilo koji pokušaj pregovora ne uspije, to može značiti da bi borba između dviju zemalja mogla dovesti do “trećeg svjetskog rata”. ”

“Spreman sam za pregovore s njim. Bio sam spreman posljednje dvije godine. I mislim da bez pregovora ne možemo završiti ovaj rat”, rekao je Zelensky Zakariji u ekskluzivnom intervjuu u nedjelju ujutro.

Zelenski: Moja djeca sigurno znaju što se događa

Zelenski je rekao Fareedu Zakariji iz CNN-a da su njegova djeca svjesna stvarnosti rata u Ukrajini, unatoč tome što im u početku nije otvoreno govorio o tome.

“Moja djeca sigurno znaju što se događa. Ne znam je li to dobro ili loše. Nisam ništa objasnio svojoj djeci. Rekli su mi da u Ukrajini bjesni rat”, rekao je Zelenski.

Dodao je: “Srećom, ne moramo ništa objašnjavati svojoj djeci. Srećom, oni imaju pristup videima i vijestima. Ja se brinem da im pristup tim video zapisima bude otvoren, da imaju pristup. Mislim da moj djeci se ne smije zabraniti da gledaju bilo kakve video snimke onoga što je Rusija napravila. Moj sin toga mora biti svjestan jer dok je moj sin živ to znači da se neki pripadnik ukrajinske vojske zbog toga odriče vlastitog života.”
Zelensky sa ovom suprugom Olenom Zelenskom ima dvoje djece, sina i kćer.

“Prva dva dana uopće nismo razgovarali o tome. Nisu postavljali pitanja. I sami su razmišljali o tome”, objasnio je Zelenski.

Rekao je da njegova djeca imaju nadu u pobjedu Ukrajine, “Oni su ponosni na Ukrajinu, vrlo ponosni. Oni gaje iskrenu nadu u našu pobjedu.”

Najmanje 902 civila su ubijena, a 1459 ozlijeđeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, priopćio je u nedjelju Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

OHCHR je dodao da je većina zabilježenih žrtava uzrokovana upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja, uključujući granatiranje iz teškog topništva i višestrukih raketnih sustava, te raketne i zračne napade.

U priopćenju, tijelo UN-a navodi 902 smrtna slučaja kao “179 muškaraca, 134 žene, 11 djevojčica i 25 dječaka, kao i 39 djece i 514 odraslih čiji spol još nije poznat”.

OHCHR je rekao da je 248 civila poginulo u regijama Donjeck i Lugansk.

Prema Uredu UN-a, stvarne brojke mogle bi biti “znatno veće, posebno na teritoriju pod kontrolom vlade, a posebno posljednjih dana, budući da je prijem informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a mnoga izvješća su još uvijek čekaju potvrdu.”

OHCHR je rekao da će to biti slučaj za (između ostalog) grad Mariupol, “gdje postoje tvrdnje o brojnim civilnim žrtvama”, dodajući da se brojke “dodatno potvrđuju i nisu uključene u gornju statistiku”.

Izvor/ CNN/ Foto: NATO

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI