U zagrebačkom ZOO-u obilježen Svjetski dan divljih vrsta

U zagrebačkom ZOO-u obilježen Svjetski dan divljih vrsta

U Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježen je Svjetski dan divljih vrsta, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Život pod vodom- za ljude i planet”, a bogat edukativni program pripremilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, priopćio je zagrebački ZOO.

Oceane i mora treba zaštititi od plastičnog otpada jer će u protivnom mikroplastika završiti na tanjurima naše djece! Poruka je to odaslana iz Zoološkog vrta grada Zagreba gdje je obilježen Svjetski dan divljih vrsta, ove godine vođen sloganom „Život pod vodom: za ljude i planet“.

dav


„U reformi gospodarenja otpadom dobro trebamo razmisliti o korištenju jednokratne plastike. Moramo se pobrinuti da ona ne zagađuje okoliš. Naime, odbačena plastika vjetrom i rijekama završava u moru gdje se dezintegrira do razine mikroplastike i onda ulazi u probavni sustav morskih organizama. Takva riba i plodovi mora potom završavaju na našim tanjurima“, istaknuo je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastrašujuća je činjenica da se svake minute negdje u svijetu jedan kamion smeća punog plastike iskrcava u more ili ocean. Zoološki vrt grada Zagreba zato održava niz edukativnih programa za najmlađe kako bi ih podučio odgovornom upravljanju otpadom.

dav


„Edukacija novih generacija o zaštiti prirode jedna je od najvažnijih suvremenih zadaća zooloških vrtova. U brizi za divlje vrste velik doprinos dajemo i kroz oporavilište gdje je sada medvjedić Matija, te istraživačke projekte u kojima sudjelujemo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. U tim su projektima, podsjetio je, morske životinje, ali i one slatkovodne, primjerice čovječja ribica.

sdr


Govoreći o morskim vrstama koje je trenutačno potrebno štititi u Hrvatskoj, Kreitmeyer je spomenuo morske krastavce.

„Čovjek prekomjernim izlovom utječe na sve morske organizme – od riba do trpova. Pritisak na trpove je bio izuzetno velik zbog njihova korištenja na azijskom tržištu. Trpovi su prirodni filter našega mora i čistoća Jadranskog mora izravno ovisi o postojanju trpova u našem ekosustavu. Zato ne smijemo dopuštati njihov izlov“, poručio je Kreitmeyer.

dav


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za posjetitelje Zoološkog vrta pripremilo je zanimljiv edukativni program. Najmlađi su se s velikim zanimanjem uključivali u igru Potraga za morskim blagom, sudjelovali u malom laboratoriju Hrvatskih voda i učili o zaštićenim morskim životinjama. Bile su tu i predstava Voda je život te atraktivna likovna radionica.

Foto/Zoo Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI