Prgomet o zagrebačkom GUP-u: Ne želimo graditi New York niti Beograd na Savi

Prgomet o zagrebačkom GUP-u: Ne želimo graditi New York niti Beograd na Savi

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u srijedu da gradski zastupnici HDZ-a ne žele da se na prostoru Velesajma i Hipodroma, ako dođe do promjene GUP-a, gradi “New York niti Beograd na Savi”.

Poručio je da će HDZ tražiti da na prostoru Velesajma i Hipodroma budu sadržaji primjereni gradu koji je srednjoeuropska metropola.

“Mi ne želimo ovdje graditi New York niti želimo graditi Beograd na Savi”, istaknuo je Prgomet.

U stanci sjednice Gradske skupštine Prgometa su novinari pitali kakav će biti stav HDZ-a ako građani budu protiv ‘Zagrebačkog Manhattana’, a on je odgovorio da će HDZ poštivati volju građana.

“Ako građani na referendumu kažu da se slažu ili ne slažu s nečim, onda je to za nas doslovce obvezujuće. Sve dok ne bude referenduma, Gradska skupština će donositi odluke, vezane i uz GUP, koji samo daje pretpostavke za određene promjene u građenju Zagreba”, rekao je.

Ustvrdio je kako je HDZ bio vrlo odgovoran u procesu donošenja GUP-a, načelno su za donošenje novog GUP-a, ali uz poštivanje procedure.

“Nismo niti u jednom trenutku a priori zauzimali stav ‘za’ ili ‘protiv. Načelno smo za to da se donese novi GUP, mislim da u Zagrebu nitko nije protiv toga jer bez novog GUP-a nema gradnje, nema širenja grada, nema ‘kranova’, a svi hoćemo da se ljudi zaposle, da se radi, da se gradi, da u konačnici grad profitira od toga”, rekao je Prgomet.

No, u HDZ-u su vrlo jasni i oko poštivanja procedure. ‘Ako je Ministarstvo graditeljstva dalo nalog da se isprave određeni propusti u GUP-u, bez tih ispravaka mi nećemo podržati GUP’, poručio je Prgomet.

Najavio je kako je HDZ-u GUP prihvatljiv uz sedam amandmana, koji su važni za život građana po pojedinim četvrtima, koji će omogućiti gradnju vrtića, škola, crkve, ulica…itd.

Upitan da objasni zašto je ‘HDZ-ovo ministarstvo (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)’ dalo ‘zeleno svjetlo’ GUP-u, a ‘HNS-ovo ministarstvo (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja)” nije, Prgomet je rekao da su oba ministarstva u istoj Vladi, a očito nisu odgovorni za iste sadržaje.

“Očigledno je svako ministarstvo gledalo svoj segment koji pokriva unutar GUP-a i dalo je svoje mišljenje. Mi poštujemo odluke Ministarstva graditeljstva, koje je tražilo dodatne izmjene, dopune i javnu raspravu. Dakle, nije odbacilo GUP nego je tražilo promjene pa očekujemo da gradski uredi te promjene izvole provesti”, kaže Prgomet.

Napomenuo je da Zagreb i priobalni gradovi moraju od ministarstva tražiti dozvole za prenamjene GUP-a, a drugi kontinentalni gradovi, poput Osijeka, ne moraju. ‘Županije također moraju i sad je to pitanje tumačenja zakona’, kazao je Prgomet.

Komentirajući novo zaduženje Zagrebačkog holdinga, Prgomet je rekao da za sada Holding servisira svoje dugove pa su u HDZ-u svjesni da bez novog zaduženja neće moći funkcionirati, ali će danas na sjednici Gradske skupštine potegnuti pitanje kvalitete rada menadžmenta i njegova daljnjeg funkcioniranja.

“Neću reći da nemaju povjerenje nego tražimo jasne odgovore – zašto, kako i kada i na koji način se radi i vodi Holding”, rekao je Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI