“IZGUBLJEN U VREMENU I PROSTORU” Zagrebački šef Bandić na konferenciji za novinare citirao stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića “Ubi me prejaka reč”

“IZGUBLJEN U VREMENU I PROSTORU” Zagrebački šef Bandić na konferenciji za novinare citirao stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića “Ubi me prejaka reč”

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić poručio je u četvrtak kako je deplasirano tražiti od Srba koji su otišli iz Hrvatske da plješću Oluji, kao i od Hrvata da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu, a konferenciju za novinare započeo je i zaključio stihovima pjesme “Ubi me prejaka reč” srpskog pjesnika Branka Miljkovića.

Bandić: Deplasirano je tražiti od Srba koji su otišli iz Hrvaske da plješću Oluji

“Deplasirano je s naše strane tražiti od Srba koji su na traktorima otišli iz Hrvatske u Beograd, bez obzira što ih je predsjednik Tuđman pozivao javno da ostanu, da oni plješću Oluji”, istaknuo je Bandić poručivši neka i “prijatelji u Srbiji ne očekuju od ljudi u Hrvatskoj da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu”, koji su u koloni cipelarili ljude u Vukovaru te počinili agresiju na Hrvatsku.

Na konferenciji za novinare pozvao je na ‘spuštanje lopte’ te ocijenio kako se povijest ne može promijeniti. “To su dvije istine, jedna s jedne, a druga s druge strane”, rekao je Bandić dodavši kako Srbi smatraju da Oluja za njih nije bila oslobodilačka, a mi smatramo da je bivša armija agresorska.

Ocijenio je i kako treba uspostaviti normalne odnose jer, kako je rekao, nakon svojih posjeta Beogradu i Bajinoj Bašti, tamo nije vidio nikakvu mržnu kod bilo kojeg čovjeka.

“Prije dva tjedna sam bio u Bajinoj Bašti, a osjećao sam se kao na Jelačićevu trgu”, ustvrdio je dodavši kako je bio i u Beogradu gdje su ga primili patrijarh Irinej i beogradski gradonačelnik među kojima se osjećao kao da je u Zagrebu.

Problem je, tvrdi Bandić, u prosječnoj mirovini u Srbiji koja je 200 eura i prosječnoj plaći koja je 400 eura te u tom što je u zadnjih deset godina iz Hrvatske otišlo 205 tisuća mladih ljudi.

Onda je preostalo samo tući u ratne trube i vraćati se u povijest i rovove, poručio je.

Oni koji u decibelima mjere svoje argumente, etiketiraju, govore poprijeko o drugima, najviše govori o sebi, tvrdi Bandić.

Ocijenio je kako će unatoč tomu što se danas događa za određeno vrijeme surađivati Hrvatska sa Srbijom kao što Francuzi surađuju s Njemačkom.

Ustvrdio je i kako su na zapadnom Balkanu najvažniji odnosi između Hrvatske i Srbije.

Bandić nije htio odgovarati na novinarska pitanja izvan najavljene teme o aktualnim pitanjima u Hrvatskoj i Zagrebu.

Na, kako je rekao, mitomaniju iz Srbije i neumješne i nespretne odgovore s naše strane odgovorio je citirajući stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića “Ubi me prejaka reč”: “Kada bi samo mogao pobeći/ Od onoga što sam rekao/ Poraz ne može biti pobeda ma koliko velik bio/ Ko ne ume da sluša pesmu/ Slušat će oluju/ Hoće li sloboda umeti da peva/ Kao što su sužnji pevali o njoj?”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI