“Game of Thrones” Kako je zagrebački gradonačelnik Bandić iz bolničke postelje pobjedio opoziciju?

“Game of Thrones” Kako je zagrebački gradonačelnik Bandić iz bolničke postelje pobjedio opoziciju?

Sad je sve jasno i sve se zna. Proračun Zagreba za iduću godinu vjetar u jedra dala je sama oporba ili bolje rečeno oporbeni otpadnici. Miroslav Polovanec, Jozo Miličević i Ilija Čorić bile su te nasušno potrebne ruke Bandiću kako bi se izbjegla skupštinska kriza pa čak i izgledno novi izbori.

Samo naivni promatrači mogli bi pomisliti kako trojica oporbenjaka nisu za svoje dizanje ruku bila nagrađena ili će biti nagrađeni. Kako i na koji način, to će se ubrzo vidjeti. No, sigurno je da će to biti neko dobro plaćeno mjesto u gradu ili Holdingu ili pak neki drugi oblik nagrade. Skupština je u četvrtak na početku nalikovala na loše izrežiranu predstavu, jer stanke su se tražile često i to od strane Bandićevog kluba zastupnika a i kluba zastupnika HDZ-a. Nagađalo se da se to radi kako bi se obavila završna uvjeravanje dotičnih zastupnika, a daljnji tijek skupštine je pokazao da je tako i bilo.

No, krenimo redom. Za Miroslava Polovanca već se dugo šuška kako će baš on biti taj koji će dati svoju ruku gradonačelniku. Polovanec naime ima izletište iza Sesveta u sklopu OPG-a Polovanec.

Upravo na tom imanju na nedavnom Martinju u restoranu su se našli na okupu Milan Bandić i Andrija Mikulić koji zasigurno nisu samo kušali Polovančeva vina. Već su u tom trenutku sigurno obavljani razgovori oko proračuna jer se već znalo kako Neovisni za Hrvatsku nisu u ljubavi s Bandićem i da ga neće podržati u donošenju gradskog proračuna. Kad igrate veliku igru onda znate da morate osigurati sve preduvjete da u njoj i pobijedite. Uglavnom veselo društvo Polovanec, Bandić i Mikulić izgleda vrlo zadovoljno i sretno na snimkama koje su se sad pojavile na društvenim mrežama. Tako ispada da je već u Martinjskoj noći bilo jasno da će proračun proći.

Drugi čovjek koji je digao ruku je Jozo Miličević koji se našao na listi Sandre Švaljek pa je nejasno da li je Švaljekica rekla nešto Miličeviću mada je poznata kao ljuta protivnica gradonačelnika od vremena kad joj je Bandić iz Remetinca oduzeo sve ovlasti kao njegovoj zamjenici. No, prije bi se reklo da je Miličević igrao na svoju ruku a da li mu je nešto obećano, vidjet će se. Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju pa će se i ova tajna otkriti kad tad.

Treći Bandićev spasitelj dolazi iz HSS-a. Ilija Čorić koji je profesionalni zaposlenik stranke HSS-a, po saznanjima je rekao svom šefu Beljaku da ga je na taj čin natjerao život. Kako ga je život natjerao na to znaju samo oni koji su sjedili s njim za stolom kad se o glasanju razgovaralo. On sam je pak naglasio kako je podržao proračun jer je to u interesu Zagreba pa ispada da tu nema njegovog interesa. On i sam naglašava ničim izazvan da mu nije ponuđeno ništa kao protuusluga.

Ako nikome od ova tri oporbenjaka nije ništa ponuđeno onda su oni rijetki idealisti koji se bore za dobrobit građana Zagreba. No, u svijetu politike “Game of Thrones” i posljednjih događanja kojima smo svjedoci kad se stranke mijenjaju češće nego košulje, naprosto je teško u to povjerovati.

I konačno, svoju je ulogu odigrao i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić koji je dan prije skupštine samouvjereno izjavio kako će proračun proći. Da li je Mikulić znao nešto što drugi nisu znali? Sad je jasno da je puno više toga znao. Gradonačelnik je u skupštinu stigao iz bolničkog kreveta i nakon što je dosta vremena nakon aktualnog sata proveo u prostorijama svog kluba zastupnika, vratio se natrag u bolnicu. Valjda svjestan da je posao obavljen i da može mirno u bolnici čekati rasplet situacije i čekati svoj božićni poklon koji su mu uručili Polovanec, Miličević, Čorić pa i Mikulić. Dakle, izbora neće biti a tko zna da li bi spomenuti i uspjeli na novim izborima opet sjesti u skupštinske klupe.

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI