“DAN POLICIJE” Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić primio zahvalnicu za nemjerljiv doprinos javnom redu, miru i sigurnosti

“DAN POLICIJE” Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić primio zahvalnicu za nemjerljiv doprinos javnom redu, miru i sigurnosti

Kad je prije otprilike godinu dana u Policijskoj upravi zagrebačkoj predstavljen novi načelnik Marko Rašić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao kako je predložio najboljeg kandidata za tu funkciju ministru Božinoviću. Stoga ne čudi što se na akademiji u povodu dana policije i on našao među onima koji su primili zahvalnice za iznimnu hrabrost te za sudjelovanje u velikim akcijama suzbijanja trgovine drogom i ljudima.

Pokazalo se da je izbor Marka Rašića uistinu bio pun pogodak što je vidljivo i iz rezultata koje postiže Policijska uprava Zagrebačka, jer stanje sigurnosti u Policijskoj upravi Zagrebačkoj izravno utiće i na stanje sigurnosti u Hrvatskoj.

Čovjek s bogatim policijskim iskustvom kojem je prevencija kažnjivih djela na prvom mjestu je sasvim zaslužio ovo priznanje.

Šef zagrebačke policije rođen je prije 52 godine u Mišincima u BiH, no cijeli je život u Zagrebu. Živi u Gredicama, oženjen je, ima odrasle kćer i sina. Branitelj je iz Domovinskog rata te ratni dozapovjednik ATJ Lučko, elitne postrojbe policije u kojoj je bio od njezina osnutka. Predsjednik Franjo Tuđman dodijelio mu je čin bojnika te ga u više navrata odlikovao – redovima Nikole Šubića Zrinskog, bana Josipa Jelačića, Hrvatskog trolista, Hrvatskog pletera, spomenicama Domovinske zahvalnosti i Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. U operaciji Maslenica Rašić je bio ozlijeđen, zbog čega ima status ratnog vojnog invalida. Po zanimanju je stručni specijalist kriminalistike. Ima zvanje glavnog policijskog savjetnika. U 32 godine staža u policiji Rašić je bio načelnikom u PU brodsko-posavskoj, pomoćnik zapovjednika u ATJ Lučko, načelnik Odjela za psihološko-promidžbenu djelatnost u specijalnoj policiji, pomoćnik ravnatelj – načelnik Uprave policije, kada je inicirao i pokretanje projekta Sigurna turistička sezona – dolazak stranih policajaca u Hrvatsku tijekom turističke sezone, traje i danas. Na mjesto šefa zagrebačke policije Rašić dolazi s čelnog mjesta u PU sisačko-moslavačkoj, gdje je načelnikom bio devet godina. U njegovu je mandatu uhićena bivša županica Marina Lovrić-Merzel.

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI