Zagrebačka Gradska skupština: Prošao proračun sa 26 glasova prema 24

Zagrebačka Gradska skupština: Prošao proračun sa 26 glasova prema 24

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom podržali zagrebački proračun težak 8,19 milijardi kuna, koji je veći za 185 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Za proračun je glasalo 26 zastupnika, njih 24 je glasalo protiv, a nitko nije bio suzdržan.

Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je sve HDZ-ove amandmane, a oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatra da ne donosi dobrobit građanima.

Ostojić: Ovo je proračun kontinuiteta već viđenog

Rajko Ostojić u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez ustvrdio je da je proračun socijalan, ali nije razvojan, te ga je opisao kao proračun već viđenog kontinuiteta.

Dodao je da proračun ne osigurava i ne poboljšava kvalitetu života građana, što bi mu trebala biti svrha, te da se stalno recikliraju projekti.

“Paradoks je da ste gradonačelnik 18 godina i da se osvrnete i vidite da nema niti jednog razvojnog projekta, a padnete zbog jedne magnolije ili palme”, cinično je poručio Ostojić.

Aludirao je pritom na inicijativu “Vratite magnoliju” koja je tražila da se obustave radovi na Trgu žrtava fašizma te na gradonačelnikov sastanak s Arkanovim prijateljem i predsjednikom skupštine srpskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, nakon čega je započeo raskol Bandićeve stranke s Neovisnima za Hrvatsku.

Neovisnima za Hrvatsku, koji su dosad zajedno s HDZ-om i Bandićevom strankom činili vladajuću koaliciju, zasmetalo je što je zagrebački gradonačelnik primio Palmu. Bandićeve isprike nisu prihvatili, te su najavili da neće podržati proračun jer žele “istjerati stvari na čistac”, da se vidi hoće li ići na izbore “ili oni koji glume oporbu konačno pokazuju svoje pravo lice i odlaze u suradnju”.

Nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku otvorilo se pitanje nove većine u Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što su Bandiću nedostajale tri ruke.

Bandić bez pet zastupnika Neovisnih kontrolirao je 23 ruke u Gradskoj skupštini i trebao je skupiti još troje zastupnika kako bi i dalje imao većinu.

Tomašević: Proračun ima toliko rupa da ga ni superljepilo ne bi moglo zakrpati

Tomislav Tomašević u ime Kluba zastupnika Lijevog bloka usporedio je proračun s kantom za otpad za papir kakvu možemo vidjeti na ulicama Zagreba – “prenatrpanom, ali u njoj nema ništa novo”.

“21 milijun kuna izdvaja se za spomenik Domovini, a samo 12 milijuna kuna na obnovu i izgradnju novih vrtića. I to je demografska politika”, ironično je dobacio.

Dodao je da proračun ima toliko rupa da ga niti superljepilo ne bi moglo zakrpati.

Tomašević je istaknuo kako je cijena vode trostruko povećana u zadnjih 17 godina, napomenuvši da je u proračunu za iduću godinu predviđeno 218 milijuna koncesionaru za pročišćavanje otpadnih voda, dok je za ovu godinu taj iznos bio 140 milijuna kuna.

HDZ-ove amandmane nazvao je igrokazom kojim uvjetuju podršku proračunu, a ne realiziraju se.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik istaknula je da je proračun u odnosu na prošlu godinu veći za 185 milijuna kuna te da je razlika u odnosu na prošlu godinu četiri puta veće povlačenje sredstava iz EU fondova i nešto veće kreditno zaduženje za kapitalna ulaganja.

Poručila je da bi nedonošenje proračuna ugrozilo povlačenje iz europskih fondova u iznosu od 500 milijuna kuna. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI